TA NEA: Mitsotakis în România – Nicio schimbare a granițelor prin violență nu poate fi tolerată

Premierul grec a subliniat că Grecia are legături istorice, politice și culturale cu România, menține o prezență economică puternică în această țară și deține o poziție importantă în rândul partenerilor comerciali și de investiții ai acesteia.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, s-a întâlnit cu Consiliul de Administrație al Camerei de Comerț Bilaterale Eleno-Române în cadrul vizitei sale la Ambasada Greciei de la București.

„Mă bucur în mod deosebit să fiu din nou aici într-o situație geopolitică critică, dificilă. Am considerat oportun să finalizez această călătorie pentru că mi se oferă ocazia să discut cu prietenii noștri din România, cu președintele și noul prim-ministru despre modul în care vom reacționa împreună la provocările rusești din Ucraina”, a spus premierul grec.

Adresându-se oamenilor de afaceri greci care activează în România și vorbind despre evoluțiile din Ucraina, el a subliniat:

„Este o problemă care, în mod evident, ne privește pe toți, privește în mod special România, o țară care se învecinează cu Ucraina. Privește în mod special țara noastră în măsura în care avem mulți concetățeni de-ai noștri de origine elenă care se află în zona aflată în conflict, în special în zona Mariupol. Privește însă și întreaga lume, pentru că nicio schimbare a granițelor prin violență nu poate fi tolerată, cu atât mai puțin de o țară care a pus dreptul internațional în centrul politicii sale externe”.

Consolidarea prezenței oamenilor de afaceri greci în România

Totodată, Mitsotakis s-a concentrat asupra modalităților de consolidare și extindere a prezenței oamenilor de afaceri greci în România, dar și pe promovarea relațiilor economice și comerciale bilaterale dintre cele două țări.

Premierul grec a subliniat că Grecia are legături istorice, politice și culturale cu România, menține o prezență economică puternică în această țară și deține o poziție importantă în rândul partenerilor comerciali și de investiții ai acesteia.

El a semnalat că în ultimul timp prezența companiilor grecești devine din ce în ce mai puternică și că în același timp există o prezență sporită a companiilor românești în Grecia.

„Ne interesează să susținem deschiderea spre exterior a companiilor grecești, a capitalurilor grecești, a oamenilor de afaceri greci care își desfășoară activitatea în afara țării noastre. Și bineînțeles că Balcanii și mai ales o piață foarte mare, cea mai mare țară din Balcani, România, reprezintă o piață care, evident, ne interesează foarte mult”, a spus Mitsotakis.

România reprezintă una dintre cele mai importante piețe din regiune

Premierul grec i-a asigurat pe membrii Camerei de Comerț de sprijinul deplin al statului elen în toate eforturile de extindere în străinătate a companiilor elene, subliniind că România reprezintă una dintre cele mai importante piețe din regiune.

Surse guvernamentale notează că în 2021 volumul comerțului bilateral dintre Grecia și România a înregistrat o nouă creștere și a depășit pentru prima dată suma de 2 miliarde de euro, ajungând la 2,2 miliarde de euro. Capitalul grecesc investit în România depășește 3,5 miliarde de euro în sectoare importante ale economiei: telecomunicații, infrastructură, bănci, industria alimentară și a băuturilor, materiale de construcție.

La rândul său, președintele Camerei de Comerț Eleno-Române, Christodoulos Seferis, a mulțumit premierului și a vorbit despre perspectivele semnificative ale relațiilor economice greco-române.

Înainte de întâlnirea cu oamenii de afaceri greci de la București, premierul a vizitat Biserica Buna Vestire, care este biserica Ambasadei Greciei. Lăcașul datează din anul 1899 și a fost desemnat monument istoric al orașului București.

În vizita oficială în România, premierul grec este însoțit de ministrul Energiei, Kostas Skrekas, ministrul Turismului, Vasilis Kikilias, ministrul pentru Criza Climatică și Protecția Civilă, Christos Stylianidis, ministrul adjunct de  Externe, Miltiadis Varvitsiotis, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, responsabil cu Diplomația Economică și Deschiderea spre exterior, Kostas Frangogiannis.

Μητσοτάκης από Ρουμανία: Καμία αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Traducerea: Carolina Ciulu

TA NEA (Grecia) – 23 februarie