Revista presei internaționale – 25 februarie 2022

RADOR, 23 februarie – Orice alt eveniment care se va fi semnalat recent pe vreun meridian de pe glob a fost cu siguranță umbrit de un eveniment petrecut, joi dimineață, în imediata noastră apropiere: Rusia a invadat Ucraina – aceasta este știrea care s-a aflat și se află încă pe prima pagină a ziarelor străine. Așadar, să vedem comentariile.

Ce spun ziarele americane? “Biden anunță noi sancțiuni”, titrează cotidianul american The New York Times, referindu-se la discursul de ieri (joi) al președintelui american. “Putin și Rusia vor suporta consecințele războiului lor”, ar fi avertizat Joseph Biden, citat de același ziar.”Putin este agresorul, Putin a ales războiul”, a mai subliniat el. “NATO, mai unit și mai hotărât ca niciodată”, titrează și ziarul american The Washington Post, citându-l pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Potrivit aceluiași ziar, Stoltenberg a calificat acțiunile Rusiei drept “un război brutal, el subliniind că pacea de pe continentul european a fost zdrobită”. Un alt ziar american important, The Wall Street Journal, consideră că “atacul Rusiei nu schimbă doar Ucraina, ci schimbă chiar lumea întreagă. Războiul din Ucraina pune capăt visului Europei de a avea în Rusia un prieten”.

După cum era de așteptat, presa europeană se declară în general indignată de agresiunea Rusiei la adresa Ucrainei. Referindu-se și el la discursul președintelui Joseph Biden, ziarul francez Le Monde titrează că, “în opinia lui Biden, Putin va deveni un paria pe scena internațională”. Și tot în ziarul Le Monde, 116 personalități, printre care o deputată și un eurodeputat, cer recunoașterea oficială a Ucrainei drept candidată la Uniunea Europeană. Un editorial din ziarul francez Le Figaro se intitulează “Războiul din Ucraina, o revenire la tragedie” și, tot în Le Figaro, președintele Emmanuel Macron afirmă: “În fața acestui act de război, ripostăm fără undă de slăbiciune. Franța este alături de Ucraina. Libertatea ei este și a noastră”.

Titlul unui articol din ziarul italian Corriere della Sera face un rezumat al zilei de ieri:”Kievul poate cădea peste câteva ore. ‘Nu am avut de ales’, declară Putin ‘Va suporta consecințele’, afirmă Biden. Prețul gazelor urcă la stele, iar bursele sunt în picaj”.

În ziarul polonez Gazeta Wyborcza, un politolog consideră că “Putin dă înapoi mersul istoriei”, iar în același ziar, cineva afirmă că “Occidentul trebuie să recunoască Rusia ca dușman și să o izoleze”. Un alt ziar polonez, Rzeczpospolita, anunță rezultatele îngrijorătoare ale unui sondaj: 71,1% dintre polonezi cred că Rusia ar putea ataca Polonia.

În Ucraina, ziarul Ukrainska Pravda, care citează din datele Ministerului ucrainean al Sănătății, anunță că, ieri, “atacul rușilor s-a soldat deja cu 57 de morți și 169 de răniți”. Și tot din ziarul ucrainean aflăm că “actorul american Sean Penn a sosit la Kiev pentru a-i spriji pe ucraineni”.

Dar, în sfârșit, să răsfoim și presa rusă. Ziarul Pravda întreabă: “Se va întoarce Viktor Ianukovici?” Pravda amintește că “Ianukovici a fost înlăturat de la putere în februarie 2014, iar autoritățile ruse au susținut în toți acești ani că evenimentele de-atunci au însemnat o lovitură de stat. Așadar, de ce să nu presupunem că evenimentele de-acum n-ar prevesti revenirea lui Ianukovici?” Un titlu din Nezavisimaia gazeta ne atrage și el atenția: “Locuitorii Ucrainei fug în Moldova, piloții ucraineni, în România”. Iar un alt ziar moscovit, Kommersant, anunță că “unui participant la un miting împotriva războiului i s-a deschis dosar penal”. Dar ziarul britanic The Times afirmă că, tot pentru participarea la miting, “au fost arestați sute de oameni de pe întreg teritoriul Rusiei”. Iar prestigiosul Financial Times estimează că “Rusia intenționează să instaleze la Kiev un guvern-marionetă” și are o sumbră previziune: “Războiul lui Putin va zgudui lumea”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR