Jurnalistul ucrainean Andri Glivka despre ultimele evenimente din Ucraina

Realizator: Cristina Grecu – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Organizației Națiunilor Unite să retragă Rusiei dreptul de a vota în Consiliul de Securitate. El a vorbit la telefon cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care l-a asigurat că ajutorul umanitar pentru Ucraina va fi sporit. Informațiile din Ucraina, despre victimele civile și distrugerile provocate în conflictul cu forțele ruse care au luat cu asalt teritoriul acestei țări acum trei zile, sunt din ce în ce mai multe și mai grave. Ultimele știri, postate de Agenția Ukrinform, arată că o casă privată a fost lovită de un proiectil în regiunea Kiev, iar trei persoane au fost ucise în acest atac. Alte patru persoane au fost ucise în regiunea Donețk, după un atac asupra unui sat, iar alte nouă persoane au fost rănite, inclusiv un copil. Într-o altă localitate din aceeași zonă 15 civili au fost uciși în multiple atacuri de artilerie. Au fost distruse mai multe gospodării și locuințe, chiar și două blocuri de locuințe. Carmen Gavrilă a aflat mai multe de la jurnalistul ucrainean Andri Glivka.
Andri Glivka: Acum e război la scară largă. Armata rusă a venit din multe direcții. Rușii au sperat un Blitzkrieg, un război fulger, dar armata noastră a luptat. Acum rușii încearcă să distrugă infrastructura militară și să capturez aeroporturile de lângă Kiev. Kievul este strategic și pentru noi, și pentru ruși, iar armata rusă nu a reușit până acum să cucerească niciun oraș ucrainean. Cum au intrat, cum ne-am opus. Deci e rău pentru ei, și bine pentru noi. Acum în Kiev se duc lupte pe străzi. Noi acum construim o nouă națiune, pentru că toţi ucrainenii înțeleg ce se întâmplă. Toți încearcă să se ajute între ei. Oameni din orașe diferite ajută soldații ucraineni.
Mulțumim lumii care ne sprijină, iar aici moralul ucrainenilor e sus. Aș vrea să mulțumesc României pentru că și-a închis spațiul aerian pentru avioanele rusești./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 februarie)