Premierul Nicolae Ciucă a mers la Vama Siret, în județul Suceava

Premierul Nicolae Ciucă a mers astăzi la Vama Siret, în județul Suceava, punctul de frontieră pe unde au intrat cei mai mulți refugiați ucraineni. A declarat ziariștilor că a văzut foarte multă suferință. Apoi, premierul Ciucă a mers și pe stadionul din Siret, locație unde se poate instala o tabără de corturi. Mihaela Buculei transmite.
Reporter: Premierul României, Nicolae Ciucă, a fost prezent în această seară în Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Acesta a fost impresionat de traficul intens prin acest punct de trecere a frontierei, dar și de numărul mare de mame cu copii care traversau pe jos granița. Totodată, a apreciat solidaritatea de care au dat dovadă sucevenii, și nu numai, pentru că locuitori din județele învecinate au venit în sprijinul refugiaților cu apă, alimente și băuturi calde. Câtiva refugiați l-au întrebat pe premier despre amplasarea corturilor pentru refugiați. Premierul le-a spus că acestea vor fi instalate doar atunci când vor exista cereri.
Nicolae Ciucă: În acest moment am putut să constatăm că există partea administrativă unde pot fi cazați. În momentul de față nu este instalată pentru că nu este nevoie, nu este traficul atât de mare, dar locația este stabilită, toate echipamentele sunt duse la locația respectivă, toate instituțiile care trebuie să deservească acea locație își au punctele de lucru deja stabilite. Ce am putut să constat, că atât partea de situații de urgență, partea care trebuie să se ocupe de ajutorul medical și de asistența medicală, inclusiv partea psihologică, am putut să vedem pe drum către punctul de intrare mame cu copii care au nevoie de toată atenția pe care noi putem să o acordăm, și inclusiv asistența psihologică. Șefa DSP-ului de aici de la Suceava ne-a prezentat că este un punct care funcționează 24 de ore și asigură asistență mamelor și copiilor.
-: Tot ne temem că se tot întind ruşii, se întind. Omul a rămas să apere, dar noi am mers.
Reporter: Soțul a rămas acolo?
-: Da.
Reporter: Dumneavoastră ați venit cu copilașii?
-: Da. Noi am venit, dar omul a rămas.
Reporter: Acum veți primi ceiuț cald. Da?! Cine oferă?
-: O consăteancă de aici.
Reporter: Cât de greu v-a fost să treceți la Vamă?
-: Nu a fost greu la Vamă.
Reporter: Ați așteptat mult?
-: Nu. Care e cu mașina e greu, care e pe jos ușor trece.
Reporter: Punctul de Trecere a Frontierei Siret a fost tranzitat astăzi de peste 4.000 de persoane, marea majoritate a acestora fiind femei și copii./mcimpoaca/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI