Războiul din Ucraina: cozi la granițele cu România

În a treia zi a invaziei ruse, ucranienii fac cozi și astăzi la granițele cu România. Multe familii se despart chiar în vamă, cu lacrimi în ochi, pentru că bărbații apți de luptă nu mai au voie să părăsească țara.

Sunt toate povești triste, precum cea pe care a aflat-o Andreea Marin de la Anda Porumb. Românca încearcă prin toate mijloacele să își aducă prietenii ucrainieni la noi în țară. Face apel și la autorități, în condițiile în care capul familiei este insulinodependent și externat ieri dintr-un spital din Kiev, după o dublă pneumonie.

Anda Porumb: Sunt disperați. Am colegă de la locul meu actual de muncă pe care încercăm în acest moment să o aducem în România, să o ajutăm și în privința soțului ei, care este insulinodependent, dar intră sub incidența legii marțiale. Am reușit să fac rost de insulină. Aștept răspunsuri în acest moment de la niște persoane apropiate oficialilor ucrainieni, poate reușim să obținem o dispensare, ca el să poată să plece. Omul mai are insulină pentru 10 zile. În acest moment, hotărârea este luată ca tatăl ei să o aducă pe ea și pe copil la Sight, noi să o preluăm de la Sighet și tatăl ei se întoarce, pentru că și tatăl este sub incidența legii marțiale. Cumva tot la mila grănicerilor apelăm, la umanitate lor, măcar să-i dăm insulina tatălui, dacă nu reușim să-l aducem și pe soțul ei./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 februarie