Serviciile de furnizare de internet din Ucraina, grav afectate de invazia Rusiei (Netblocks)

Conexiunile la internet pe teritoriul Ucrainei au fost grav afectate de invazia rusă, în special în părțile de sud și de est ale țării, unde luptele au fost cele mai intense, a anunțat sâmbătă NetBlocks, observatorul blocajelor pe internet.

Forțele ruse au capturat sâmbătă orașul Melitopol din sud-estul Ucrainei, a transmis agenția de presă rusă Interfax, în timp ce Moscova a lansat lovituri coordonate cu rachete de croazieră și artilerie asupra mai multor orașe, inclusiv în capitala Kiev. Conexiunile la GigaTrans, principalul furnizor de internet al Ucrainei, a scăzut sub nivelul de 20% față de cotele normale, înainte de a reveni la niveluri mai ridicate la primele ore ale dimineții de vineri, a transmis NetBlocks. „În prezent, observăm conectivitatea națională la 87% din nivelurile obișnuite, statistici ce reflectă întreruperile serviciului, dar și fuga populației și părăsirea caselor și a afacerilor din dimineața zilei de 24”, a declarat pentru Reuters Alp Toker, directorul NetBlocks.

„Deși nu există o întrerupere la scară națională, se aud puține (lucruri) din regiunile cele mai afectate, iar pentru alții există o teamă continuă că s-ar putea înrăutăți în orice moment situația conectivității, afectând legăturile dintre prieteni și familii.”, a precizat Toker. Întreruperea rețelelor de telecomunicații din Ucraina ar putea afecta grupurile de apărare civilă care s-au mobilizat pentru a-și apăra orașele, a adăugat acesta.

Între timp, oficialii ucraineni au lansat mai multe informații despre o presupusă operațiune de spionaj cibernetic din Belarus despre care au precizat că vizează conturi personale de e-mail aparținând forțelor Kievului.

Într-o postare pe Facebook, echipa ucraineană de răspuns în caz de urgență a spus că hackerii nu vizează doar ucraineni, ci și polonezi, ruși și belaruși – inclusiv mai multe organizații media din Belarus. E-mailurile trimise ambasadei Belarusei din Londra nu au primit răspuns./cstoica/gpodea

REUTERS – 26 februarie