Artiștii din Ucraina se declară sensibilizați de Campania Radio România Cultural RUGĂ PENTRU PACE

Mihailo Urâțchii, regizor ucrainean, profesor de actorie la Universitatea Națională de Film și Teatru din Kiev: Pentru noi este foarte emoționant gestul Radioului din România, rugăciunea pentru pace. Poate în acest fel vom duce către Dumnezeu rugăciunile noastre și aspirațiile noastre, iar situația din țară se v-a schimba.
Campania RUGĂ PENTRU PACE, demarată de Radio România Cultural, a ajuns și în Ucraina, acolo unde lumea artistică este sensibilizată de solidaritatea artiștilor din România.
Mihailo Urâțchii, regizor ucrainean, profesor de actorie și actorie de păpuși, în cadrul Universității Naționale de Film și Teatru Karpenko Karâi: Eu cred că Putin nu va reuși și sunt recunoscător tuturor prietenilor noștri din toate țările europene pentru susținere și posibilul ajutor. Pentru noi este foarte emoționantă declarația Radioului din România. Poate în acest fel vom duce către Dumnezeu rugăciunile noastre și aspirațiile noastre, iar situația din țară se va schimba. Prieteni, vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi, pentru că vă rugați pentru noi, iar noi vom apăra stindardele europene la hotarele noastre și în orașele noastre. Sper la o nouă întâlnire.
Regizorul ucrainean, Mihailo Urâțchii, mai spune că linistea care se așterne în anumite ore peste Kiev este la fel de înfricoșătoare ca sunetul sirenelor și al bombelor.
Într-un gest de recunoștință, Mihailo Urâțchii spune că poartă un tricou pe care l-a primit la Festivalul Școlilor de Teatru din Târgul Mureș de unde are amintiri nemuritoare.
Mihailo Urâțchii: Am primit o “foaie”, scrisoare, din partea Universității din Târgul Mureș prin care ni se oferă ajutor pentru studenții noștri, pentru profesori. Este foarte emoționant. Sunt foarte recunoscător prietenilor noștri pentru asta. Dar nu știu cum să mă folosesc de această ocazie, mai ales pentru că, din punct de vedere practic, este imposibil. Este imposibil să ieșim din Kiev, iar noi suntem într-o permanentă nesiguranță. Din când în când auzim explozii în apropierea locuințelor noastre.

Vă salut, prietenii mei

Sunt Mihailo Urâțchii, regizor ucrainean, profesor de actorie și actorie de păpuși, în cadrul Universității Naționale de Film și Teatru Karpenko Karâi.

La momentul de față sunt în Kiev, acasă. Astăzi este a patra zi de invazie asupra Ucrainei de către armata rusă. Acum este liniște, dar mi-e frică de această liniște mai mult decât de sirene și de explozii. Această liniște mă înfricoșează. Acum voi îmbrăca un tricou pe care l-am primit la Festivalul Școlilor de Teatru din Târgul Mureș.

Cu o deosebită căldură îmi amintesc acel festival, întâlnirile noastre profesionale, dialogurile, oameni minunați.

Am primit o “foaie”, scrisoare, din partea Universității din Târgul Mureș prin care ni se oferă ajutor pentru studenții noștri, pentru profesori. Este foarte emoționant. Sunt foarte recunoscător prietenilor noștri pentru asta. Dar nu știu cum să mă folosesc de această ocazie, mai ales pentru că, din punct de vedere practic, este imposibil. Este imposibil să ieșim din Kiev, iar noi suntem într-o permanentă nesiguranță. Din când în când auzim explozii în apropierea locuințelor noastre. Inamicul încearcă să ocupe Kievul. Eu, însă, sunt sigur că nu v-a reuși, iar dacă v-a reuși, înseamnă oricum o pierdere, pentru că a înfăptuit o nenorocire în centrul Europei în sec. XXI., mergând cu arma spre o țară liberă, spre oameni liberi, distrugând aspirațiile acestora către civilizație, către Europa, către UE, către NATO.

Eu cred că în orice caz Putin nu va reuși acest lucru și sunt recunoscător tuturor prietenilor noștri din toate țările europene pentru susținere și posibilul ajutor.

Astăzi am primit un mesaj.

Pentru noi este foarte emoționantă declarația Radioului Român, rugăciunea pentru pace.

Poate în acest fel vom duce către Dumnezeu rugăciunile noastre și aspirațiile noastre, iar situația din țară se va schimba.

Prieteni, vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi, pentru că vă rugați pentru noi, iar noi vom apăra stindardele europene la hotarele noastre și în orașele noastre.

Sper că ne vom întâlni la masa timpurilor mai bune. Sper la o nouă întâlnire.  Numai bine. Vă mulțumesc.

RADOR – 27 februarie