MAGYAR NEMZET: Fug din Ucraina şi membri ai minorităţii române

Numărul cetăţenilor care fug spre România din calea războiului se apropie de 50.000. La puţin timp după sosire mulţi dintre ei părăsesc ţara şi se îndreaptă spre Ungaria având drept ţintă finală vestul Europei. Până acum mai puţin de 100 de refugiaţi au solicitat azil.
Numărul refugiaţilor care sosesc în România creşte continuu cu peste 10 procente în fiecare zi.
Autorităţile române de frontieră au mobilizat un număr suplimentar de personal de specialitate la cele mai frecventate puncte de trecere a frontierei (Nădlac din judeţul Arad, Petea şi Urziceni din judeţul Satu Mare), unde s-au produs aglomerări din cauza cetăţenilor ucraineni care plecau spre vest.
Un bărbat dintr-o maşină cu număr de Satu Nare a declarat portalului Maszol: „Un prieten bun mi-a încredinţat soţia şi copiii. I-am luat la Sighetul Marmaţiei şi îi duc în Cehia, la rude”. Între timp se organizează mai multe acţiuni cu caracter umanitar, pe Facebook se oferă găzduire chiar şi pentru mai multe săptămâni celor veniţi din Ucraina, de asemenea există şi hoteluri care primesc cetăţeni ucraineni gratis pentru o perioadă mai scurtă de timp.
La Siret, punctul de trecere cel mai aglomerat din nord-estul României s-a amenajat o tabără mobilă formată din 30 de corturi, respectiv o alta există la Sighetul Marmaţiei.
Fiecare dintre aceste tabere prevăzute cu paturi pliante, saci de dormit, curent şi climatizare, bucătărie de campanie poate găzdui cel puţin câte 200 de refugiaţi. Este prevăzută amenajarea pe stadionul din Siret a unei tabere de refugiaţi, unde persoanele respective ar putea sta 72 de ore, după care autorităţile române i-ar îndrepta spre alte obiective. Există mulţi refugiaţi care sosesc în România prin Tulcea.
Printre refugiaţi există un mare număr de români. În Ucraina – în zona Cernăuţi, în Transcarpatia şi în Bucovina de Nord – trăiesc peste 400.000 de vorbitori de limbă română – unii dintre ei se declară români, alţii se consideră moldoveni.
Autor: István Pataky
https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/02/menekulnek-ukrajnabol-a-roman-kisebbsegiek-is
MAGYAR NEMZET (Ungaria), 27 februarie 2022
Traducerea: Imola Stănesc