Vizita consulului general român la Săcal (Körösszakál)

În data de 27 februarie 2022, consulul general Florin Vasiloni a vizitat localitatea Săcal (Körösszakál), din jud. Hajdu-Bihar, cu ocazia instalării noului preot la la Biserica Ortodoxă Română, ce poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Adormirea Maicii Domnului”.
Ceremonia instalării a avut în centru slujba arhierească oficiată de către PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), împreună cu un sobor format din pr. Cosmin Pop, protopop de Debrecen, pr. Iulian Lenghel, noul preot la Săcal şi pr. Ionuț Negrău, actualmente paroh la Micherechi. La slujbă au luat parte mulţi credincioși, dar şi oficialităţi: Palfi Tamás, primarul comunei Săcal; viceprimarul Koszásné Maria; Eva Boncza, președintele Autoguvernării Românești din Săcal; Gyoriné Mokán Ilóna, directorul Școlii Generale Bilingve din Săcal; Gyori Zoltán, primarul comunei Körösnagyharsány, ș.a. PS Siluan a subliniat că noul preot, Iulian Lenghel, a slujit cca. 20 de ani în Episcopia Oradiei, având şi experienţa slujirii în comunități mixte, româno-maghiare.
Biserica ortodoxă românească din Săcal a fost construită în anul 1788, pe locul unei biserici mai vechi, fiind închinată, de la început, Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, la fel ca și multe alte biserici românești din Bihorul Unguresc (Hajdu-Bihar), iar din anul 2002 a primit al doilea hram, „Adormirea Maicii Domnului”. Aici a funcţionat o vreme o mănăstire ortodoxă românească.
https://youtu.be/kpan8o654ps