Editura Casa Radio lansează audiobookul Poemul care se împotriveşte de Traian T. Coşovei // JOI, 3 martie, ora 19

Joi, 3 martie 2022, la împlinirea a 45 de ani de la începuturile Cenaclului de Luni, Editura Casa Radio lansează audiobookul (carte şi CD) Poemul care se împotriveşte. Poeme rostite la Radio (1993-2008) de Traian T. Coşovei.

Cu acest prilej poetul este evocat de aceia care l-au cunoscut îndeaproape, nume de marcă ale vieţii scriitoriceşti: Romulus Bucur, Magda Cârneci, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter şi Cristian Teodorescu. La întâlnire participă şi criticul literar Cosmin Ciotloş, un fin cunoscător al operei lui Traian T. Coşovei. De asemenea, Georgeta Drăghici, realizatoarea multor interviuri cu Traian T. Coşovei la Radio România, face un portret al scriitorului. E o întâlnire unică, dedicată poetului şi Poemului care se împotriveşte, o întâlnire de evocări în mediul virtual, pe Zoom, dar cu emoţii, sentimente şi prezenţe din realitatea… cât se poate de reală.

Evenimentul va fi transmis pe canalul de youtube al Editurii Casa Radio şi pe paginile de facebook Radio România şi Editura Casa Radio, joi, 3 martie, de la ora 19.00.

Audiobookul (carte şi CD) Poemul care se împotriveşte. Poeme rostite la Radio (1993-2008) de Traian T. Coşovei reuneşte 67 de poeme recitate de poet la radioul public vreme de 15 ani. Îngrijitorul ediţiei, care semnează şi un cuvânt înainte şi notele volumului, este criticul literar Cosmin Ciotloş. Volumul este ilustrat de Luca Jebeleanu, iar ilustraţia copertei îi aparţine chiar lui Traian T. Coşovei. Poetul este evocat în volum de textele celor care l-au cunoscut: Romulus Bucur, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Ioan Cristescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter, Cristian Teodorescu.

Odată cu acest audiobook cu poezii ale lui Traian T. Coşovei, Editura Casa Radio îşi continuă seria editorială a poeţilor optzecişti.

„O depresie, o anumită melanholie orientală, sentimentul că «nimic nu este adevărat» și că totul devine vanitatea vanităților, se desprinde din versurile lui”, ne spune Mircea Cărtărescu despre poezia lui Traian T. Coşovei. „O poezie care stagnează ca un gaz mai greu decât aerul, un parfum uleios prin care, uneori, străbate surpriza proaspătă a mirosului de mentă. Traian scrie de fapt veșnic o singură poezie, așa cum același motiv se repetă, cu anume iregularități, într-un covor persienesc. Simbolismul și modernismul acestei poezii sunt de suprafață, fondul ei rămâne oriental, de gazel sau de sure din Coran. Sclipirea din loc în loc a textului o dau, ca niște paiete presărate peste tot, comparațiile. Traian este un mare maestru al comparației, de cele mai multe ori neașteptată și cu ceva emoționant”.

Pentru ca Florin Iaru să ne schiţeze, din câteva linii foarte sugestive, un portret fermecător al poetului Traian T. Coşovei la tinereţe: „L-am cunoscut a doua oară pe Traian în Gara de Nord, într-un octombrie rece al anului 1973. Plecam amândoi în armată, proaspăt admiși la Filologie. Spun că era a doua oară, pentru că pe insul nu prea înalt, năsos și subțire ca un ac de cusut nu aveam cum să-l recunosc. Habar n-aveam că el e «Moreacul» cu care mă încrucișasem o singură dată, în copilărie, când părinții noștri schimbaseră două vorbe pe stradă. Traian (nici nu știam că îl cheamă Traian) fuma Kent, eu trăgeam din Winston. Chiar așa avea să-mi zică, câteva zile mai târziu, «Tu erai snobul cu Winston. Le-ai sudat toată noaptea.» Plecarea în armată, de sub pulpana familiei, avea să fie prima noastră lecție de viață «adevărată», și asta nu neapărat pentru că era vorba de ostășie, ci pentru că eu, el (și alți filologi) arătam ca niște schelete ambulante printre munți și dealuri de mușchi. Fuseserăm repartizați să mânuim armele împreună cu admișii la IEFS, cu viitorii sportivi profesioniști, căror nu le stătea mintea nici la metafore, nici la Premiul Nobel.”

Vă invităm la întâlnirea dedicată poetului Traian T. Coşovei la care participă personalităţi marcante ale vieţii noastre culturale. Şi la a-l citi şi asculta pe poet în audiobookul (carte şi CD) Poemul care se împotriveşte. Poeme rostite la Radio (1993-2008). Recent apărut la Editura Casa Radio.

Detalii pe site-ul www.edituracasaradio.ro