În ţările vecine Ucrainei se află, în prezent, peste 500.000 de refugiaţi (ONU)

Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru refugiați, Filippo Grandi, a declarat, luni, în Consiliul de Securitate al ONU, că, în prezent, în ţările vecine se află 520.000 de refugiaţi din Ucraina, iar numărul creşte „exponenţial, de la oră la oră”.

Grandi, care s-a adresat Consiliului prin teleconferință de la Geneva, a afirmat că lucrează de aproape 40 de ani în crize ale refugiaţilor şi că „rareori a văzut un exod de oameni care creşte atât de incredibil de rapid – cu siguranţă cel mai mare din Europa, de la războaiele balcanice”. „Peste 280.000 s-au refugiat în Polonia. Alţi 94.000 în Ungaria, aproape 40.000 sunt în prezent în Republica Moldova; 34.000 în România, 30.000 în Slovacia; zeci de mii în alte ţări europene. Ştim, de asemenea, că un număr considerabil a ajuns în Federația Rusă”, a precizat Grandi.

El a adăugat că lucrătorii umanitari ai ONU au fost relocați și că ar putea fi nevoiţi să se mute din nou, din cauza atacurilor militare. „Situația evoluează atât de rapid, iar riscul este la un nivel atât de mare, în acest moment, încât este imposibil pentru asistenţii umanitari să poată distribui ajutoarele în mod sistematic, acele ajutoare de care ucrainenii au nevoie disperată”, a spus Grandi. „Civilii și infrastructura civilă trebuie protejate și menajate, şi trebuie să li se acorde acces umanitar celor care livrează asistenţă persoanelor afectate de război. Dacă nu se va face lucru, nivelul deja extraordinar al suferinței umane se va agrava”, a declarat înaltul comisar al ONU./mbrotacel/cpodea

edition.cnn.com – 1 martie