Primele negocieri ruso-ucrainene de pace s-au încheiat fără rezultat concret

Realizator: Ciprian Sasu – Primele negocieri ruso-ucraianene de pace, desfășurate luni în Belarus, s-au încheiat fără rezultat concret.
Corespondenţă de la Moscova – Reporter: Alexandr Beleavschi – Ambele părți au anunțat cu prudență că au fost identificate elemente comune pentru continuarea convorbirilor. Asistentul președintelui Putin, Vladimir Medinski, șeful delegației ruse.
Vladimir Medinski: Am găsit câteva puncte în legatură cu care se pot prognoza poziții comune și, cel mai important, ne-am înțeles să continuăm procesul de negocieri. Următoarea întâlnire va avea loc în zilele imediat următoare la granița polonă-belarusă. Înțelegerea corespunzătoare există.
Reporter: Consilierul șefului Oficiului prezidențial ucrainean, Mihailo Podoleak, a declarat că negocierile au fost dificile, dar fără ultimatumuri, adăugând:
Mihailo Podoleak: Părţile au stabilit o serie de teme în legătură cu care s-au conturat anumite soluții, au discutat posibilitatea de a organiza în perioada imediat următoare cea de-a doua rundă de negocieri, unde aceste teme vor primi deja o dezvoltare practică concretă.
Reporter: Oficialul ucrainean a subliniat că pentru Ucraina scopul principal al acestora a fost să discute încetare a focului. Ministrul belarus de externe, Vladimir Makei, gazda întâlnirii, a declarat că runda următoare va avea loc în aproximativ două zile. Niciuna din părți însă nu a dezvăluit conținutul discuțiilor. Anterior, Kremlinul a afirmat că subiectul central este neutralitatea Ucrainei, în timp ce Kievul a numit ca subiecte cheie încetarea imediată a focului și retragerea trupelor ruse din Ucraina. #HUN/ilixandru/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 martie)