RFI: România se pregătește pentru ridicarea restricțiilor anticoronvirus

4.757 de noi cazuri de COVID-19 și 61 de decese la pacienți confirmați cu noul coronavirus au fost raportate în ultima zi în România, a anunțat luni Grupul de Comunicare Strategică. La Anestezie și Terapie Intensivă sunt internate 923 de persoane. Mâine, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, va anunța propunerile ministerului pentru ridicarea restricțiilor impuse de evoluția pandemiei.

O primă măsură de restricție care ar urma să fie ridicată vizează utilizarea măștii în spațiile deschise. „Va rămâne doar recomandarea, nu altceva, a utilizării măștii în spații extrem de aglomerate chiar dacă sunt deschise, renunțarea la limitările orare și eventual pentru accesul în magazinele acestea de mare suprafață, care să nu mai fie condiționat de utilizarea certificatului electronic, eventual mărirea pragului de la 30% la 50% a activității în unități culturale sau de alimentație publică”, a declarat recent ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Obligativitatea purtării măștii de protecție în interior va fi însă printre ultimele restricții care vor fi eliminate de autorități, a declarat pentru Digi24 Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului Sănătății, cât timp avem transmitere comunitară a coronavirusului, renunțarea la purtarea măștii de către elevi în școală e posibil să nu se regăsească printre măsurile de relaxare. „Cred că este o măsură grăbită.”, spunea săptămâna trecută ministrul Rafila.

Suntem pregătiți să renunțăm la unele măsuri de restricție? L-am întrebat pe Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din București.

„Este clar că nu va dispărea virusul și că trecerea se va face de la pandemie la endemie, cu păstrarea virusului SARS-CoV-2, care va conviețui cu noi, este evident. Dar, în situația echilibrată de acum, nu se întâmplă doar în România, ci peste tot în lume, în primul rând în Europa, vorbim de relaxare sau mai bine zis de renunțare la măsurile anterioare. Situație echilibrată înseamnă număr mai mic de infecții, adresabilitate mai mică în raport cu spitale din circuit covid, înseamnă de fapt și mai puține paturi la Terapie Intensivă.”, spune la RFI, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din București.

Peste 2.700.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și  63.414 de decese la persoane cu COVID s-au înregistrat, până acum, în România. Marți, ministrul Sănătății va susține o conferință de presă în care va anunța propunerile ministerului pentru ridicarea restricțiilor impuse de evoluția pandemiei.

https://www.rfi.ro/social-142965-romania-se-pregateste-pentru-ridicarea-restrictiilor-anticoronvirus

Autor Mirela Dădăcuș

RADIO FRANCE INTERNATIONALE – 28 februarie