EFE: România cere „integrarea” Ucrainei, Moldovei și Georgiei în UE

Președintele României, Klaus Iohannis, a cerut astăzi „integrarea” Ucrainei, Moldovei și Georgiei în Uniunea Europeană (UE), după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat oficial intrarea imediată a țării sale în blocul comunitar.
„România sprijină fără rezerve integrarea Ucrainei, dar și a Republicii Moldova și a Georgiei, în UE”, a scris Iohannis pe contul său de Twitter. „Locul acestor parteneri ai UE este în UE, iar România va face tot ce este posibil pentru ca acest lucru să devină realitate”, a spus Iohannis.
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a susținut poziția președintelui: „UE nu este completă fără Ucraina, Republica Moldova și Georgia; toate merită să fie membre cu drepturi depline”, a scris Aurescu pe Twitter.
Aurescu avertizase luni cu privire la dificultăţile de a face posibil un proces de aderare special pentru Ucraina.
Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia au cerut ieri aderarea imediată a Ucrainei.
Toate țările Europei post-comuniste din centrul și estul continentului, cu excepția Ungariei, fac eforturi să ajute și să susțină Ucraina cu arme, muniții și sprijin umanitar și diplomatic în fața agresiunii rusești.

Traducerea: Cristina Zaharia/czaharia/cciulu

EFE (Spania), 1 martie 2022