Revista presei internaţionale, 3 martie 2022

Intrat în cea de-a opta zi, războiul declanșat de Rusia în Ucraina ocupă prima pagină a celor mai importante ziare din lume, iar jurnaliștii, deseori riscându-și viața, ne țin la curent cu mersul evenimentelor. Titlurile articolelor din ziare au toate cam aceeași temă, iar asta demonstrează că, în general, jurnaliștii din mai toate țările văd conflictul din Ucraina cu aceiași ochi.

Iată și câteva exemple. “Forțele lui Putin atacă orașele Mariupol și Herson, iar decesele în rândul populației civile au ajuns la 2000”, titrează cotidianul britanic The Independent. “În Ucraina, atacurile se intensifică, iar primarul orașului Harkov afirmă: ‘Vom opune mereu rzistență’”, notează cotidianul american USA Today. “Putin pierde o întreagă brigadă – Două avioane rusești, distruse”, titrează și ziarul german Frankfurter Rundschau. “Încetați focul la masa negocierilor cu Kievul”, opinează cotidianul italian Il Sole Ventiquattro Ore.

Dar să vedem și care au fost cele mai recente evenimente. Ziarul britanic The Guardian anunță că “Adunarea Generală a ONU a votat în majoritate împotriva invaziei ruse în Ucraina”. Referindu-se la același eveniment, cotidianul italian Corriere della Sera subliniază că “ONU a cerut Rusiei să pună capăt războiului din Ucraina și să-și retragă toate trupele, iar rezoluția a fost votată cu 141 de voturi pentru, 5 împotrivă și 35 de abțineri”. Urmărind mersul evenimentelor, ziarul american The New York Times atrage atenția că “țările NATO înarmează Ucraina, riscând astfel să dea amploare conflictului cu Rusia”. Un alt ziar american important, The Washington Post, scrie despre “un complot care ar fi vizat asasinarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski”. Dar ziarul afirmă că, potrivit unor surse din Ucraina, “unitatea care fusese trimisă în acest scop a fost anihilată”.

“Războiul este aici, sub ochii noștri”, titrează cotidianul francez Le Figaro, citând din discursul de ieri (miercuri) seară al președintelui Emmanuel Macron. “Comunitatea internațională a dat dovadă de unitate”, a mai spus președintele francez. În același discurs, Macron a făcut referire și la soldații francezi trimiși în România, declarându-se totodată hotărât să întărească țările baltice. “Putin este singurul vinovat pentru acest război”, a mai dorit să sublinieze Macron, citat de același ziar. “Democrația e pusă în joc sub ochii noștri, iar Europa trebuie să accepte să plătească prețul păcii, ca să-și decidă singură soarta”.

Răsfoind în continuare ziarele franceze, nu putem ocoli ziarul Le Monde, unde titlul unui articol ne-a atras atenția: “La frontiera română, un elan de solidaritate fără precedent”. Le Monde spune povestea unui tenor de la Opera din Brașov, venit special la frontiera de la Siret ca să-și ofere ajutorul. Despre generozitatea românilor se vorbește de altfel și în ziarul indian The Times of India, unde un student indian refugiat din Ucraina declară: “Guvernul român și localnicii s-au arătat de mare ajutor, dar ambasada indiană nu s-a agitat deloc”.

Să vedem însă și cum arată războiul din Ucraina și de cealaltă a baricadei, respectiv, în presa rusă. În ziarul Pravda putem citi următoarele: „Duma de Stat dezbate o lege care prevede închisoarea pentru dezinformare. ‚Nu este vorba despre o cenzură a presei’, afirmă Serghei Boiarski, vicepreședintele comisiei pentru politică informațională. ‚Este o inițativă foarte oportună, date fiind toate minciunile care se revarsă pe internet cu privire la trupele noastre aflate în misiune specială pe teritoriul Ucrainei’. Ziarul Kommersant informează că „noi tratative ruso-ucrainene ar putea avea loc în cursul zilei de azi” (joi, 3 martie). După care înșiră o serie de mărci străine care, încet-încet, vor pleca din Rusia. Mai întâi, băuturile – Johnnie Walker, Chivas Regal sau Jameson, dar și lanțul suedez de magazine H&M. În Nezavisimaia Gazeta, ne atrag atenția două titluri: „Occidentul a promis să-l încercuiască pe Putin cu un zid puternic de interdicții” și „Moldova nu va lupta de partea Ucrainei”. Și în sfârșit, în Novaia Gazeta, scriitorul Dmitri Bîkov subliniază: „Putin este un proiect politic perimat”. După care continuă: „Nu trebuie să ne batem cu pumnul în piept și să ne plângem că marea istorie a Rusiei se termină atât de rușinos. Putin a pus totul în joc. Dar asta nu mai este Uniunea Sovietică, în care valabilă era doar ideologia bolșevică”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR