Rusia ar putea continua războiul din Ucraina „până la final” (Serghei Lavrov)

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat, joi, că, în opinia sa, unii lideri externi se pregătesc de război împotriva Moscovei, iar Moscova ar putea continua „până la final” operaţiunea sa militară în Ucraina.

Lavrov a mai spus că Rusia nu are niciun gând de război nuclear. Fără a oferi dovezi pentru a-şi susţine afirmaţiile, într-un interviu acordat televiziunii de stat, la o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina, Lavrov l-a acuzat şi pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski – etnic evreu – de faptul că se află la conducerea unei „societăţi în care nazismul înfloreşte”.

Totodată, el a afirmat că nu se îndoieşte de faptul că va fi găsită o soluţie la criza din Ucraina, iar o nouă rundă de discuţii între oficiali ucraineni şi ruşi este pe cale să înceapă. Însă a subliniat că dialogul cu Occidentul trebuie să se bazeze pe respect reciproc, acuzând NATO de tentativa de a-şi menţine supremaţia, şi a spus că, deşi Rusia are multă bunăvoinţă, nu poate lăsa pe nimeni să îi submineze interesele.

Moscova nu va permite Ucrainei să păstreze infrastructura ce ameninţă Rusia, a adăugat Lavrov. De asemenea, Moscova nu poate tolera ceea ce Lavrov a numit o ameninţare militară din partea Ucrainei, adăugând că este convins de faptul că Rusia a avut dreptate în privinţa Ucrainei. „Ideea nucleară se învârte constant în minţile politicienilor occidentali, însă nu şi în minţile ruşilor”, a spus Lavrov. „Vă asigur că nu vom permite ca vreun fel de provocări să ne dezechilibreze”.

Rusia nu se simte izolată politic, iar chestiunea modului în care trăieşte Ucraina ar trebui să fie definită de poporul său, a precizat ministrul rus. Oficiali ucraineni au acuzat forţele ruse de lovirea unor zone civile, însă Lavrov a spus că trupele ruse au ordine stricte de a folosi arme de înaltă precizie pentru a distruge infrastructura militară.

Fără a oferi dovezi, Lavrov a spus că Rusia are informaţii conform cărora SUA se tem de perspectiva pierderii controlului asupra a ceea ce el a descris drept laboratoare chimice şi biologice din Ucraina şi a acuzat Marea Britanie de construirea unor baze militare în această ţară./mbrotacel/schelaru

REUTERS – 3 martie