Новини українською мовою – Razboi în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

Новини українською мовою

1) Operatorii de comunicaţii mobile din România au venit în sprijinul celor afectați de criza din Ucraina. Orange România oferă pentru comunicarea cu persoane din Ucraina apeluri și SMS-uri internaționale gratuite către Ucraina, iar pentru persoanele aflate în roaming în Ucraina apeluri, SMS-uri și internet gratuit în roaming. Gratuitatea serviciilor se aplică retroactiv începând din 24 februarie până la 31 martie. Orange oferă pentru persoanele afectate, care ajung pe teritoriul României direct din Ucraina sau trecând prin Republica Moldova, cartele PrePay gratuite distribuite în anumite puncte de frontieră în intervalul orar 10.00-16.00, la Halmeu – Diakove, Sighetu Marmatiei – Solotvino, Siret – Porubne, Isaccea – Poromna Pereprava, Stânca – Costești, Sculeni – Sculeni, Albița – Leușeni, Oancea- Cahul, Galați – Giurgiulești.
Telekom România Mobile sprijină Crucea Roșie Română cu 20.000 de cartele SIM preplătite cu credit de 5 euro inclus, pentru a fi donate cetățenilor ucraineni care intră in țară. Cartelele Mobil Nelimitat includ minute, SMS și internet nelimitat pe teritoriul României gratuit. Perioada de valabilitate a cartelelor este de o lună de la activare. Compania anunță că apelurile și SMS-urile internaționale către Ucraina sunt gratuite, iar, dacă beneficiarii se află în roaming în Ucraina, traficul de internet, apelurile și SMS-urile sunt gratuite. Gratuitatea pentru apeluri, SMS-uri și serviciul roaming în Ucraina se aplică până pe 6 martie 2022, inclusiv, tuturor abonaților.
Digi România a anunţat că oferă clienților săi servicii de comunicații gratuite pentru a asigura legătura directă între rude, prieteni și cetățenii care se află în zonele de conflict din Ucraina. Abonaţii la telefonie fixă şi mobilă Digi vor putea efectua apeluri gratuit către Ucraina până pe 15 martie. Măsura se va aplica retroactiv pentru apelurile efectuate începând cu 24 februarie.
Vodafone a fost primul operator care a anunţat gratuitate pentru cei care apelează către Ucraina şi pentru cei aflaţi în roaming pe teritoriul Ucrainei. Abonaţii Vodafone au în perioada 25 februarie – 5 martie apeluri şi SMS-uri gratuite către Ucraina. Abonaţii Vodafone aflaţi în roaming în Ucraina au până pe 5 martie date mobile şi apeluri gratuite către orice destinaţie.

2) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la 06.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.