Autoritățile din Jîtomîr au nevoie de sprijin militar, nu doar de ajutoare umanitare

Realizator: Nicoleta Turcu – Lupte grele se dau în sud, la Nikolaev, pentru controlul orașului aflat între Odesa și Herson, și în nord, la Cernihiv, iar Armata ucraineană a anunțat o operațiune militară în desfășurare și în regiunea Donețk, din est. În zona Kievului, în orașul Jîtomîr, unde există o fabrică de tancuri și un aerodrom militar, bombele rusești au căzut în zone rezidențiale. Trimisul nostru, Ilie Pintea, a aflat de la autoritățile locale că au nevoie de sprijin militar, nu doar de ajutoare umanitare.
Reporter: Trei persoane au murit la Jîtomîr și alte șase au fost rănite după raidurile aeriene care au afectat un cartier de locuințe, dar și o școală și un spital, Serhei Suhomlîn, primarul orașului, spunea că oamenii s-au alăturat armatei și sunt pregătiți să lupte, dar au nevoie de ajutor.
Serhei Suhomlîn: Am anunţat crearea unor brigăzi de apărare teritorială, şi chiar dacă nu vă pot spune numărul exact al oamenilor care fac parte din ele, sunt de ordinul miilor. Vreau să subliniez că este vorba de voluntari și numărul lor crește constant. Ucrainenii sunt gata să se apere și să reziste, dar principalul lucru de care avem nevoie sunt căștile și vestele antiglonț, abia apoi medicamente și alte materiale. Fără alimente și suport medical, am putea rezista măcar o săptămână, dar fără ajutor militar va fi greu să rezistăm. Realizator: Foarte mulţi dintre cei care au plecat din regiunea Kiev, încep să se întoarcă pentru a se alătura efortului de război, după ce și-au pus familiile la adăpost. Între timp, Jîtomîr continuă să rămână un punct fierbinte al războiului din Ucraina, iar raidurile aeriene sunt și mai frecvente în ultimele zile, având în vedere importanța strategică a orașului./csimion

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 martie)