Premierul britanic a prezentat un răspuns în şase puncte la invazia Rusiei în Ucraina

Premierul britanic, Boris Johnson, a îndemnat, sâmbătă, alţi lideri să se alăture unui plan în șase puncte, elaborat în răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, de la sprijin umanitar până la a provoca Moscovei cea mai mare suferinţă economică posibilă.

Înaintea întâlnirilor de săptămâna viitoare, cu liderii din Canada, Țările de Jos și Europa Centrală, la Londra, Johnson a declarat, sâmbătă, că invazia președintelui rus Vladimir Putin trebuie să eșueze și să fie văzută eșuând. „Nu este suficient să ne exprimăm sprijinul pentru ordinea internațională bazată pe reguli – trebuie să o apărăm împotriva unei tentative susținute de a rescrie regulile prin forță militară”, a transmis Johnson, într-un comunicat. El a enumerat obiectivele sale, ce includ o coaliție umanitară internațională pentru Ucraina, sprijin pentru apărarea acesteia și maximizarea presiunii economice asupra Moscovei.

Totodată, Johnson a făcut apel la detensionarea situaţiei pe cale diplomatică, prin implicarea deplină a guvernului Ucrainei, precum şi la consolidarea securităţii în zona euro-atlantică și încetarea „normalizării lente” a activităților ruse în Ucraina. După întâlnirea de luni cu premierii din Canada şi Ţările de Jos, Johnson urmează să îi găzduiască, marți, pe liderii din Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia – țări care se confruntă cu un flux de refugiați, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Marea Britanie intenționează să acționeze mai rapid pentru a sancționa oamenii de afaceri ruși, prin intermediul unor noi măsuri juridice care vor fi trimise luni parlamentului. /mbrotacel/lalexandrescu

REUTERS – 6 martie