Guvernul a semnat un memorandum cu firma Rock Tech Lithium pentru construcţia unei fabrici

Realizator: Cristina Dumitrescu – România va deveni un mare producător de componente pentru baterii destinate industriei auto, după ce luni guvernul a semnat un memorandum de înţelegere cu firma Rock Tech Lithium pentru construcţia în ţara noastră a unei astfel de fabrici. Investiţia se va ridica la 400 de milioane de euro.
Reporter: Andrei Şerban – Firma germano-canadiană va construi o rafinărie în ţara noastră, care va produce pulberea de litiu folosită la bateriile de la autoturismele electrice. Ministrul energiei, Virgil Popescu, a spus că România va deveni astfel un producător important de componente pentru baterii, iar această investiţie va crea noi locuri de muncă şi va dezvolta afaceri conexe:
Virgil Popescu: România va fi pusă pe harta producătorilor de baterii electrice. De aici vă daţi seama că poate fi pe orizontală o industrie dezvoltată, alte şi alte noi investiţii.
Reporter: Preşedintele firmei canadiene, Dirk Harbecke, a precizat că prima rafinărie va fi construită în Germania, iar a doua în ţara noastră. El a mai arătat că pe an se vor produce la noi componente pentru 500 de mii de maşini:
Dirk Harbecke: Intenţia noastră este aceea de a crea 500 de locuri de muncă atât pentru fabrica noastră, cât şi locuri de muncă legate indirect de investiţia noastră. De asemenea vom produce componente pentru bateriile litiu-ion pentru aproximativ 500 de autoturisme electrice pe an. Rafinăria care va fi construită în ţara noastră va reprezenta o investiţie de aproximativ 400 de milioane de euro./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 martie)