Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

Новини українською мовою

1) Autorităţile de frontieră române şi ungare au convenit să deschidă 3 artere de control, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, vestul României, doar pentru cetăţenii ucraineni care se îndreaptă spre ţări din Uniunea Europeană. Decizia este motivată de contextul umanitar, dar şi de faptul că verificarea cetăţenilor ucraineni de către autorităţile ungare durează mai mult şi duce la creşterea timpului de aşteptare şi pentru ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Andrei Dincă. Peste 60% dintre persoanele care se prezintă la Nădlac II pentru a ieşi din România sunt cetăţeni ucraineni.

2) CFR Călători a deschis în Gara de Nord din Bucureşti o casă de bilete prioritară pentru refugiaţii din Ucraina. Decizia a fost luată pentru simplificarea tranzitului refugiaţilor din Ucraina şi pentru a veni în sprijinul acestora. Casa de bilete prioritară funcţionează 7 zile din 7, non stop, ca şi celelalte case de bilete din principala gară din România.

3) În Republica Moldova sunt deschise 78 de centre temporare de plasament pentru refugiaţi. În total, au fost identificate 25.000 locuri de cazare. Condițiile din aceste locații permit să fie utilizate imediat. Alte 25.000 de potențiale locuri de cazare ar putea fi utilizate, la nevoie. Linia verde pentru refugiații ucraineni ajunşi în Republica Moldova este 080001527.

Calea Ferată din Moldova a pus la dispoziție un tren cu 11 vagoane pentru transportarea de refugiați din Ucraina.  Trenul circulă de la stația Moghilev Podolsk spre Ungheni şi alte destinații, de exemplu Chişinău sau Iaşi. Trenul va circula cu regularitate.

4) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.