România este în ultima zi de stare de alertă sanitară impusă de autorități în contextul pandemiei

România este în ultima zi de stare de alertă sanitară impusă de autorități în contextul pandemiei.

Este practic ultima zi în care mai sunt valabile toate măsurile anti-COVID, urmând ca de la miezul nopții multe dintre acestea să rămână la nivel de recomandare. Autoritățile au însă mai multe aspecte de clarificat. Adriana Leu explică.

Reporter: Una dintre problemele care necesită lămuriri în perioada următoare este cea a formularului de localizare a pasagerului, apoi cea a certificatului verde – a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului. Ridicarea stării de alertă care a fost valabilă doi ani, duce și la anularea unor măsuri luate în această perioadă pentru ca unele instituții să funcționeze bine. Printre altele este vorba despre predarea online în cazul învățământului sau consultațiile la distanță, implementate în sistemul medical.

Autoritățile din sănătate spun că vor să adapteze legislația, astfel încât toate mecanismele care s-au dovedit benefice pentru pacienți să fie păstrate și după încetarea stării de alertă. Federația Națională a patronatelor Medicilor de familie atrăgea atenția în urmă cu două zile că de mâine va deveni din nou obligatorie obținerea scrisorilor medicale necesare pentru continuarea prescrierii lunare a tratamentului pentru boală cronică şi pentru alte medicamente compensate. Nu va mai fi posibilă decât cu unele excepții, acordarea de consultații la distanță, iar timpul de așteptare pentru o programare la cabinetul de medicina familiei și în ambulatoriul de specialitate va fi mult mai mare.

În spitale, revenirea la normal va dura la fel de mult cât a durat adaptarea la condițiile pandemiei – spune președintele Colegiului medicilor din România, Daniel Coriu. El a semnalat că în ultimii doi ani, serviciile acordate bolnavilor cronici au scăzut cu peste 80%.

Pe lângă toate aceste probleme trebuie gestionată și situația generată de conflictul din Ucraina, a subliniat ieri președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.

Adela Cojan: Putem să zicem că suntem în stare de alertă legată de afluxul acestor refugiaţi. Ştiu că există recomandare din partea Ministerului Sănătăţii ca, la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti, să fie păstrate paturi atât pentru pacienţii testaţi COVID, cât şi pentru pacienţii care vin refugiaţi din acestă zonă de război. Atunci, va trebui să existe o perioadă de tranziţie, de la regulile aplicate în perioada de alertă către o situaţie normală spre care cu toţii sperăm.

Reporter: În privința finanțării și funcționării sistemului medical, regulile în vigoare la acest moment rămân valabile până la sfârșitul lunii, iar modificările la care se lucrează în această perioadă se vor aplica de la 1 aprilie.

Realizator: Ridicarea stării de alertă aduce nelămuriri și în ceea ce privește statutul celor angajați temporar pentru atenuarea deficitului de personal, în perioada pandemiei. În Parlament, există un proiect de lege care să le permită să își continue activitatea./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 martie