Revista presei internaţionale – 9 martie

RADOR, 9 martie – Este inutil să mai spunem că, așa cum ne-au obișnuit în ultimele zile, ziarele străine rezervă prima pagină evenimentelor din Ucraina, unde Rusia își continuă invazia amenințând acum să cucerească și Kievul, capitala țării. Mai dure sau mai puțin dure, articolele din presa internațională remarcă aproape unanim un singur lucru – suferințele unor oameni nevinovați. Dar să începem să răsfoim câteva ziare.

„În urma presiunilor exercitate de Congres, Biden a interzis importurile de petrol rusesc”, titrează cotidianul american The New York Times. Pe marginea aceluiași subiect, cotidianul britaanic Financial Times estimează că „permierul Boris Johnson îi va urma în curând exemplul, dar că Germania încă mai ezită”. „Pe fondul crizei actuale, Biden o trimite pe Kamala Harris în Polonia și în România”, notează un alt ziar american important, The Washington Post. Ziarul precizează că, mâine (joi), vicepreședintele american se va afla în Polonia, urmând ca, vineri, să sosească în România. Și tot The Washington Post precizează și motivul acestor vizite, respectiv, acela „de a întări unitatea Occidentului și de a-i asigura pe aliați că Statele Unite îi vor proteja”. Rămânând în Statele Unite, trebuie spus că un ziar ceva mai radical, The New York Post, afirmă că „președintele Joe Biden va semna un ordin vizând un mai bun control asupra bitcoinului, presupunându-se că, pentru a mai scăpa de sub povara crizei, Rusia va apela la bitcoin ca să mai reducă din impactul zdrobitor al sancțiunilor internaționale”. Iar cotidianul francez Les Echos observă că „Joe Biden, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Boris Johnson s-au declarat hotărâți să mărească prețul pe care va trebui să-l plătească Rusia în urma invadării Ucrainei”.

Dar ce se mai întâmplă în Ucraina? Ziarul francez Le Figaro notează că, „potrivit unor estimări, pe frontul din Ucraina ar fi murit între 2000 și 4000 de militari ruși, dar că, Scott Berrier, șeful Serviciului de Informații din Departamentul Apărării,  ar fi spus în fața Congresului că aceste cifre ar trebui privite cu prudență”. Ziarul ucrainean Kyiv Post enumără câteva dintre cele mai recente evenimente: „Ucraina începe evacuarea locuitorilor din Sumi, un oraș din nord-estul țării. Moscova a anunțat încetarea temporară a focului în cinci dintre cele mai distruse localități – Cernihiv, Mariupol, Harkiv, cel de-al doilea mare oraș al țării, Sumi și o zonă din apropierea capitalei”. Cel mai tragic ni se pare însă „un incident semnalat noaptea trecută în urma unui bombardament asupra orașului Sumi: cel puțin 21 de oameni și-au pierdut viața, printre care și doi copii”.

Foarte interesantă este o informație dintr-un ziar german, Passauer Neue Presse, preluată și de Kyiv Post: „Procuratura germană din Karlsruhe, un oraș considerat capitala juridică a Germaniei, a deschis o anchetă, urmând să adune probe legate de crimele de război comise în Ucraina”. Potrivit aceluiași ziar, declarația i-ar aparține chiar ministrului german al justiției, Marco Buschmann. „Atacul Rusiei la adresa Ucrainei reprezintă o gravă încălcare a legislației internaționale, care nu poate fi justificată prin nimic”, ar fi subliniat ministrul german.

Din ziarul italian Corriere della Sera aflăm că „premierul israelian Naftali Bennet a avut o nouă convorbire cu președintele rus Vladimir Putin, de această dată, telefonică”. Ziarul israelian Ha’aretz subliniază că, „anterior, premierul Bennet avusese o discuție și cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski”, dar același ziar titrează: „Adevăratele negocieri ale lui Putin vor fi numai cu Biden, nu și cu Ucraina”. Și tot Ha’aretz estimează că „timpul nu mai este de partea lui Putin”.

După cum era de așteptat, din Rusia, războiul cu Ucraina se vede altfel. „Rusia a devenit lider mondial în materie de sancțiuni”, titrează ironic cotidianul moscovit Pravda. „Copiii mor în Donbas”, subliniază același ziar. „Junta de la Kiev este vinovată de moartea a 14000 de oameni în Donbas”. „A treia rundă de convorbiri cu Ucraina a fost sub așteptările Moscovei”, notează cotidianul Nezavisimaia Gazeta. Și tot Nezavisimaia Gazdeta spune că „China acuză Occidentul că recurge la principiile Războiului Rece”. Ziarul Kommersant, pomenește o scrisoare adresată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de către fostul președinte Viktor Ianukovici, în care se spune: „Personal, sunteți obligat să opriți cu orice preț vărsarea de sânge și să ajungeți la pace”. Iar în Novaia Gazeta, putem citi: „Țările din Asia Centrală încearcă să-și ascundă cât mai bine poziția față de conflictul dintre Rusia și Ucraina. Dar pe zi ce trece, e tot mai greu să taci”.

(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)