Situația din orașul Mariupol, la 9 martie

Oraşul Mariupol continuă să se apere de invadatorii ruşi pentru a 14-a zi de război dintre Rusia și Ucraina. De câteva zile, trupele ruse bombardează fără milă zone rezidențiale pașnice, lansând atacuri de rachete asupra clădirilor rezidențiale. De asemenea, au fost lansate atacuri de rachete asupra clădirii Administrației Regionale de Stat. Situația din Mariupol este critică. Orașul nu are energie electrică, apă, încălzire, comunicații și produse. Angajaţii serviciilor de utilități nu pot repara liniile de furnizare a apei și electricităţii, din cauza bombardamentelor constante ale ocupanților ruși. Dar Forțele Armate ale Ucrainei continuă să-și mențină pozițiile și să apere orașul.
Rușii au lansat bombardamente asupra Biroului Crucii Roșii din Mariupol, a declarat Petro Andriuşcenko, consilier al primarului, și a adăugat că nivelul de inumanitate al ocupanților ruşi este pur și simplu şocant. „Este dificil. Multă durere. Furie. Stam în picioare. … nu cedăm Mariupol!„, astfel a comentat Andriușcenko situația. Şeful Administrației Regionale de Stat Donețk, Pavlo Kirilenko, semnalează din nou că este în continuare imposibil de stabilit numărul exact al morților și răniților în Mariupol. Conform raportului operațional al Statului Major General, de la ora 24:00, inamicul continuă să încerce să ajungă la granițele administrative ale regiunilor Donețk și Luhansk. De asemenea, ocupanții își concentrează principalele eforturi pe încercuirea și capturarea Mariupolului. ”După ce a efectuat o ofensivă fără succes în districtul Troiţki, ei încearcă să restabilească ofensiva în direcția Zaporijjie și să captureze orașul Mariupol’‘, a precizat Ministerul ucrainean de Interne. Publicaţia ‘Azov-Mariupol’ relatează că un convoi umanitar destinat pentru Mariupol a fost supus atacului ruşilor care au lansat rachete Grad. „În prezent, ajutoarele au ajuns într-o parcare sigură, șoferii nu au fost răniți și marfa e intactă. Din cauza lipsei de garanții a regimului de tăcere din partea ocupanților, ajutoarele nu pot continua să se deplaseze către Mariupol„, se specifică într-un comunicat. În luptele de miercuri, regimentul Azov a reuşit să distrugă două tancuri, două vehicule de luptă de infanterie şi mai multă tehnică şi echipament militar ale agresorului, transmite Serviciul de presă al regimentului.
De asemenea, se specifică că militarii Brigăzii 36 Infanterie Marină au distrus un tanc, cinci blindate și 20 de invadatori. Peste 50 de autobuze și nouă camioane cu ajutor umanitar sunt gata să plece spre Mariupol din Zaporijjie, deîndată ce armata rusă încetează să bombardeze orașul și aderă la deschiderea unui ”culoar verde”, a declarat șeful Administrației Militare Regionale Zaporijjie, Oleksandr Staruh. Regimentul Azov Mariupol a publicat un videoclip care confirmă bombardarea coridorului ”verde” pentru evacuarea din oraș de către invadatorii ruși. Primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că un copil a murit, din cauza deshidratării, din cauza blocadei orașului. Fata a fost scoasă de sub dărâmături, nu se știe cât timp a petrecut acolo. Mama ei a murit. „Ocupanţii din Rusia au lipsit cu ferocitate mai bine de o jumătate de milion de locuitori ai oraşului Mariupol de apă, lumină, căldură și comunicații. Au blocat toate ieșirile și intrările în oraș. Au lăsat oamenii rupţi complet de lumea exterioară. Din cauza acestor ticăloși, Mariupolul nostru natal a căzut în capcana unei catastrofe umanitare”, a declarat primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko. Regimentul Azov Mariupol relatează că luptătorii lor au reușit să demareze pregătirile pentru înmormântarea colegilor lor ucişi de către invadatori. Vicepremierul ucrainean, Irina Vereșciuk, a anunțat că a fost lansat coridorul ”verde” ”Zaporijjie-Mariupol”. Ajutoare umanitare vor fi livrate în oraș cu transportul rutier, care va evacua oamenii din oraș la întoarcere. În același timp, conform informațiilor vicepremierului ucrainean, Irina Vereșciuk, ocupanții ruși bombardează traseul convoiului umanitar. Dacă bombardamentele vor continua și vor ucide şi vor pune în pericol viețile și sănătatea civililor de pe coridorul umanitar, ne vom adresa imediat Tribunalului Internațional”, a adăugat ea./vdraguta/dsirbu

www.rbc.ua – 9 martie