Situația din orașul Odesa la 9 martie – detalii despre evacuarea cetăţenilor ucraineni în România

Oraşul Odesa rezistă în apărare, ca toate celelalte orașe din Ucraina. Din când în când, ocupanții întreprind tentative de a pătrunde în Odesa dinspre mare, dar nu reușesc, datorită Forțelor Armate ale Ucrainei și apărării teritoriale, relatează Agenţia de presă RBC-Ucraina. Majoritatea adăposturilor din Odesa sunt conectate la internet, astfel încât locuitorii să urmărească știrile din Ucraina și din lume chiar și în condiții de alertă de raid aerian. Pe site-ul Consiliului Municipal Odesa a fost publicat programul de lucru al consiliului pentru 9 martie, de unde se vor putea ridica documente gata emise (cărți de identitate, pașapoarte și certificate de naștere), în intervalul 12:00 – 14:00.
‘Suspіlne Odesa’, care face referire la Administrația orașului Odesa, relatează că pentru toți cei care doresc să fie evacuaţi în România, din gara feroviară Odesa va circula un tren cu patru vagoane, care va trece prin Ismail.
Primul astfel de tren va pleca din gara Odesa-Hlavna, pe 9 martie la ora 23:23, cu sosire la Izmail, la ora 5:00. În continuare, de la gara maritimă din Izmail, se preconizează trimiterea unei ambarcațiuni de 240 de locuri spre Tulcea, în Romania, cu sosire în Tulcea la ora 10:30. Urmatoarea cursă Izmail – Tulcea este programată pentru 14:00-15:30. Tot transportul este gratuit„, se specifică în mesaj.
Din zonele operaționale de la Marea Neagră și Azov se așteaptă ca ruşii să lovească ținte civile și militare cu rachete de croazieră de pe navele Flotei Mării Negre și Flotilei Caspice„, relatează Statul Major al Ucrainei, într-un comunicat operațional de la ora 24:00. Astăzi, un tren de evacuare a cetăţenilor (nr. 238/237) va pleca din Odesa către Ujhorod la ora 22:32. Locotenent-colonelul Mikola Kondraţki, care participă la apărarea orașului de invadatori, a înregistrat un mesaj video către vărul său Anatoli Viborni, deputat al Dumei de Stat a Federației Ruse, care a susținut anexarea ilegală a Crimeii și recunoașterea pseudo-republicilor Donbas: ”Când, în ce stadiu ți-ai vândut sufletul diavolului? Când ai uitat că patria ta este în pericol?… Înțelegi ce ai făcut? Din cauza ta, numele Viborni este blestemat!
O nouă brigadă de apărare teritorială este înființată la Odesa, a declarat șeful Administrației Militare din Odesa, Maxim Marcenko. De mâine, toți cei care doresc să se înscrie în forţele de apărare a oraşului Odesa sunt aşteptaţi să vină să se înscrie. Locuitorii din Odesa semnează în număr mare un apel adresat către țările membre NATO, prin care cer să se închidă cerul deasupra Ucrainei pentru a salva viețile a sute și, posibil, a mii de oameni.
Odesa este un oraș simbol. Un avanpost al Ucrainei la Marea Neagră şi nu vom permite să fie capturat. Datorită sprijinului Europei, sprijinului mondial, trebuie să găsim o modalitate de a opri acest război„, a declarat primarul oraşului Hennadi Truhanov, într-un interviu acordat France 24. Șeful Administrației Regionale de Stat Odesa, Maxim Marcenko, a anunțat că traficul peste podul Nistru a fost deblocat. Potrivit acestuia, traficul se va restabili normal prin Zatoka din regiunea Belhorod-Nistru. Primarul Odesei, Hennadi Truhanov, a anunțat că autoritățile continuă să consolideze orașul și să ajute astfel apărarea teritorială. Adăposturile sunt, de asemenea, inspectate și pregătite. Ajutorul umanitar continuă să sosească la Odesa. Continuă formarea unei rezerve necesare în cazul în care orașul se va afla sub asediu. Statul Major al Ucrainei a prezentat date despre situația operațională la ora 12:00 în regiune: ”În apele Mării Negre și Mării Azov, trupele ruse nu desfășoară operațiuni active. Există însă posibilitatea de a lansa lovituri cu rachete asupra țintelor din infrastructura de stat și militară de pe navele ruse a Flotei Mării Negre și Flotilei Caspice”, a specificat Statul Major. O orchestră cântă în fiecare zi lângă Opera din Odesa. Detașamentul de frontieră Izmail informează despre situația de la punctele de control: ”Aseară, în Odesa și în direcția litoralului situaţia a fost calmă”.(www.rbc.ua – 9 martie)/vdraguta/dsirbu