EUROPA LIBERĂ: Cozi la benzinării. Românii se tem că prețul benzinei va exploda. Reacția ministrului Energiei

Cozi imense s-au format miercuri seara la benzinăriile din toată țara după ce în rândul șoferilor a început să circule o informație că prețul combustibilului urmează să crească.
Panica ar fi pornit de la o imagine devenită virală în mediul online, care afișa prețurile de la o benzinările Mol, atât pentru motorină cât și pentru benzină, de 11,10 lei pe litru.
Șoferii au făcut cozi kilometrice pe lângă benzinării de teamă că prețul va exploda.
În doar o săptămână, prețul benzinei, motorinei și GPL-ului a crescut și cu până la 84 de bani.
De la Oradea până la Iași, de la București la Timișoara și Cluj, toată țara a fost cuprinsă de panică, pe care ministrul Energiei, Virgil Popescu o consideră nejustificată, pentru că spune că sunt suficiente stocuri.
„România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. Avem suficiente stocuri!”, a scris ministrul Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.
Îngrijorările oamenilor nu sunt, însă, tocmai nejustificate, câtă vreme la o benzinărie MOL din Timișoara, prețul afișat al motorinei era, miercuri seara, de aproape 9 lei.
„Da, sunt cozi pentru că se scumpește (carburantul). Nu știm cu cât, dar alte PECO-uri au deja 10 lei”, a spus corespondentului Europa Liberă reprezentantul unei benzinării din Timișoara, unde prețul benzinei și al motorinei era, miercuri seară, în jur de 8,5 lei.
Reprezentanta unei alte benzinării din Timișoara ne-a spus că timpul de așteptare al celor care voiau să alimenteze miercuri seara era de 20-30 de minute. Tot ea ne-a spus că prețul urmează să crească „peste 10 lei, de la noapte”.
Coada la benzinăria de lângă Mall Vitan, din sectorul 3 al Capitalei era cât mall-ul de lungă, a relatat un martor pentru Europa Liberă.
De obicei, erau două mașini la pompă, care alimentau în maxim 5 minute. Miercuri seara, autoturismele ocupau spațiul carosabil și stația de autobuz din zonă.
Nici în sectorul 4 lucrurile nu stăteau mai bine.

EUROPA LIBERĂ, 9 martie 2022

https://romania.europalibera.org/a/cozi-la-benzin%C4%83riile-din-toat%C4%83-%C8%9Bara-oamenii-se-tem-de-explozia-pre%C8%9Burilor-la-pomp%C4%83-ministrul-popescu-nu-e-motiv-de-panic%C4%83-avem-stocuri/31745034.html/asuba