Ankara a admis posibilitatea unei întâlniri între Putin și Zelenski în viitorul apropiat

Potrivit afirmaţiilor ministrului turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a dat asigurări în legătură cu disponibilitatea președintelui rus de a face un astfel de pas, de a se întâlni cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a anuntat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui Turciei. Ibrahim Kalin și-a exprimat vineri convingerea că o întâlnire a liderilor Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și, respectiv Volodimir Zelenski ar putea avea loc în viitorul apropiat.
”Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că președintele Putin se va întâlni cu Zelenski, fără nicio ezitare, în viitorul apropiat”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, citat de ziarul ”Cumhuriyet”. El a reiterat, de asemenea, că Turcia nu intenționează să se alăture sancțiunilor aplicate împotriva Rusiei, în acest stadiu.
Cu o zi mai devreme, Lavrov, în urma unei întâlniri cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, a spus că Putin ”nu refuză niciodată contactele”. Totuși, după cum a remarcat ministrul rus, autoritățile ruse doresc ca ”aceste contacte să fie organizate nu doar de dragul de a fi organizate, [ci] pentru a stabili unele acorduri specifice”.
Pe 24 februarie, Putin a anunțat o operațiune militară specială în Ucraina, ca răspuns la cererea de a le acorda sprijin venită din partea liderilor din aşa-zisele republici Donbas. Putin a subliniat că planurile Moscovei nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene. Statele Unite, țările UE, Marea Britanie și o serie de alte state au anunțat că impun sancțiuni împotriva persoanelor fizice și juridice din Rusia. Cu toate acestea, Turcia a declarat, în repetate rânduri, că nu intenționează să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei pentru a nu afecta propria economie și pentru a lăsa deschis un canal de dialog cu Federația Rusă./vdraguta/ilapadat

(Agenţia de presă TASS – 11 martie)