Continuă dezbaterile la Versailles pe tema războiului din Ucraina

Realizator: Constanţa Comănici – Razboiul din Ucraina și consecințele sale asupra economiilor și a vieții cetățenilor europeni vor continuă să se afle și vineri în centrul discuțiilor șefilor de stat și de guvern din țările Uniunii Europene, în a doua zi a summitului de la Versailles. Liderii europeni sunt convinși că trebuie să acționeze de urgență pentru suveranitate și autonomie în domeniile apărării și al energiei. România este reprezentată la summit de președintele Klaus Iohannis, care a comentat și criza legată de creșterea prețurilor la carburanți și cozile de acum două zile. Corespondenta RRA, Daniela Coman.
Reporter: Președintele României, Klaus Iohannis, declara ieri la Versailles că atât timp cât războiul va dura, prețurile la energie vor crește antrenând și alte scumpiri.
Klaus Iohannis: Noi discutăm măsuri pentru a ține prețurile la energie la un nivel cât de cât acceptabil. O parte semnificativă a acestui război se poartă în zona știrilor și a informațiilor false. Situația de ieri, de fapt a pornit de la o singură stație de benzină, însă se pare că informația a fost amplificată artificial și a adus la aproape un val de panică. Este periculos dacă se dezvoltă dintr-un fake-news o astfel de panică și jurnaliştii serioși și redacțiile serioase trebuie să aibă foarte mare grijă ce informații preiau și duc mai departe.
Reporter: Cei 27 vor continua astăzi să discute planul propus de Comisia Europeană care prevede reducerea, anul acesta, cu două treimi a importurilor de gaz rusesc, pentru că până în 2030 nici o ţară din uniune să nu mai cumpere deloc hidrocarburi din Rusia. Pentru a ne lipsi de gazul rusesc, ce reprezintă peste 40% din consumul european, sunt studiate patru variante complementare: să importăm din alte țări, să diversificăm sursele de energie, apelând la gazul lichefiat și la gazele de șist, să ne facem stopuri consistente înainte de fiecare iarnă și să accelerăm dezvoltarea energiilor din surse nepoluante./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 martie)