România primește noi asigurări din partea SUA că Alianța Nord-Atlantică va acționa pentru apărarea fiecărui stat membru

România primește noi asigurări din partea Statelor Unite că Alianța Nord-Atlantică va acționa pentru apărarea fiecărui stat membru, inclusiv a României. După discuțiile avute la Palatul Cotroceni cu vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, președintele Klaus Iohannis a precizat:
Klaus Iohannis: Doamna vicepreşedinte a reconfirmat, în cadrul discuțiilor noastre de astăzi, angajamentul deplin al Statelor Unite ale Americii pentru Articolul 5 privind apărarea colectivă al Tratatului de la Washington al NATO. O spun cu foarte mare responsabilitate, NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv, evident, a României. Este un scenariu pe care cu toții dorim să-l evităm dar noi, ca aliați, o spun alături de cel mai important partener strategic al nostru, nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce privește respectarea angajamentelor care ne leagă.
Realizator: Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a transmis acest mesaj și poporului român, mulțumind, totodată, pentru generozitatea și curajul cu care a fost abordată situația refugiaților din Ucraina. Pe lângă întărirea capacității de răspuns a statelor membre NATO la orice posibilă agresiune și sancțiunile aplicate în urma invaziei rusești, Statele Unite consideră, în continuare, diplomația calea de rezolvare a conflictului – spune vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris.
Kamala Harris: De la început, Statele Unite au încercat să se angajeze în activități diplomatice în mod dinamic și, din tot ce știm, Putin nu a arătat nicio intenție să se implice în acțiuni diplomatice. Am văzut acest lucru, minciuni, dezinformare și activități de agresiune. Noi considerăm, în continuare, că diplomația este modalitatea de a se rezolva aceste probleme și să ne asigurăm că aliații noștri sunt puternici și că trebuie să existe consecințe serioase pentru responsabilitate în ceea ce privește ceea ce face Rusia./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 martie