Sprijin umanitar şi financiar pentru criza provocată de războiul din Ucraina

Realizator: Constanţa Comănici – Continentul european se confruntă cu cea mai mare criză umanitară de la cele de-Al Doilea Război Mondial, iar civilii plătesc cel mai mare preţ, a afirmat, la Bucureşti, comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor Janez Lenarcic. El a subliniat că este nevoie de un efort comun pentru a le acorda ajutor celor peste două milioane de refugiaţi din Ucraina, care vin în UE:
Janez Lenarcic: Avem un sprijin iniţial pentru ajutor umanitar pe un prim palier, iar acest apel iniţial, la nivelul ONU, beneficiază deja de finanţare completă. Cel de-al doilea canal al cooperării noastre este cel legat de protecţia civilă. Valoarea sprijinului acordat de aceste state membre la care se adaugă România depăşeşte până în acest moment 100 de milioane de euro.
Realizator: Ministrul de interne, Lucian Bode, a declarat că România le va acorda în continuare asistenţă umanitară celor care fug din calea războiului:
Lucian Bode: O parte a fondurilor europene puse la dispoziţie va fi dedicată protecţiei civile, pentru că, aşa cum vedem, datele din prima linie au costuri uriaşe în contextul actualei crize umanitare. Totodată, l-am informat pe dl comisar cu privire la faptul că am asigurat cadrul legal necesar pentru acordarea sprijinului către persoanele care vin din Ucraina.
Realizator: Până acum, guvernul român a alocat peste 200 de milioane de lei pentru a gestiona taberele mobile destinate refugiaţilor ucraineni, pentru a plăti cazarea şi hrana, iar în curând urmează să stabilească mecanismele de decontare a acestor cheltuieli./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 martie)