Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

Новини українською мовою

1) Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov a organizat două puncte de lucru permanente în Gara de Nord şi Autogara Filaret, pentru gestionarea optimă a fluxurilor de persoane din Ucraina, pentru care se impune acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară. În aceste locaţii, în care se înregistrează un flux ridicat de refugiaţi, au fost amplasate corturi pentru acordarea primului ajutor, corturi pentru adăpostirea temporară a refugiaţilor aflaţi în tranzit, autospeciale de pompieri, ambulanţe. Autorităile acţionează în sistem integrat, alături de Poliţia şi Jandarmeria Capitalei, respectiv Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi continuă demersurile pentru preluarea tuturor persoanelor şi cazarea acestora în centrele stabilite la nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov.

2) Cetăţenii străini sau apatrizi primesc accesul la procedura de azil în România din momentul manifestării de voință, exprimată în scris sau oral. Cererea de azil poate fi depusă de oricare cetățean străin, care se află pe teritoriul României sau într-un punct pentru trecerea frontierei.

Formularul cerere de azil va fi completat cu datele personale, iar cu ocazia înregistrării solicitantul de azil va fi amprentat și fotografiat. Solicitantul este obligat să depună toate documentele pe care le are la dispoziţie şi care au relevanţă pentru situaţia sa personală, inclusiv pașaportul, urmând să primească documentul temporar de identitate pentru solicitanţii de azil, emis de Inspectoratul General pentru Imigrări.

Până la finalizarea procedurii de azil, solicitantul are dreptul de a rămâne pe teritoriul României şi este protejat împotriva expulzării, extrădării, returnării forţate de la frontieră sau de pe teritoriul statului român. În cazul în care solicitantul de azil/ beneficiarul unei forme de protecție internaționale se întoarce în Ucraina, se consideră că s-a repus voluntar sub protecția autorităților din țara de origine și din acest moment va înceta asistența oferită de statul român.

 

3) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.