2022. március 14

Telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel Klaus Iohannis

Telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel Klaus Iohannis. A román államfő vasárnap este számolt be erről a Twitteren. „Az imént beszéltem Zelenszkij elnökkel telefonon. Biztosítottam őt arról, hogy Románia teljes mértékben támogatja Ukrajnát, mind a kétoldalú kapcsolatok, mind az Európai Unió szintjén. A suceavai humanitárius központ már megkezdte az első segélyek küldését. Gondoskodni fogunk minden Romániába érkező ukrán állampolgárról” – írta Iohannis. Az ukrajnai állampolgárok támogatására létrejött suceavai humanitárius központ szerdán kezdte meg működését. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.14)

Februárban 8,53 százalékra nőtt az éves inflációs ráta

Februárban 8,53 százalékra nőtt az éves inflációs ráta a januárban jegyzett 8,35 százalék után – közölte hétfőn az országos statisztikai intézet. Éves szinten februárban a nem élelmiszerek 9,33 százalékkal drágultak, az élelmiszerek 8,84 százalékkal kerültek többe, míg a szolgáltatások fogyasztói árindexe 6,08 százalék volt. Legnagyobb mértékben, 45 százalékkal a gáz drágult, az üzemanyag 27 százalékkal került többe, míg a távhőért 21 százalékkal kellett többet fizetnie a lakosságnak. A villamosenergia csaknem 8 százalékkal olcsóbb lett a hatósági árkorlátozásoknak köszönhetően. Januárhoz képest a havi infláció 0,58 százalék volt. A Román Nemzeti Bank február közepén jelentősen emelte az idei inflációs előrejelzését: az idei év végén 9,6 százalékos fogyasztói árindexre számítanak a korábban közölt 5,9 százalék helyett. A második és a harmadik negyedévben kétszámjegyű inflációra számít a jegybank, a második negyedév végén 11,2 százalékra, a harmadik negyedév végén pedig 10,2 százalékra. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.14)

Megkezdődött a népszámlálás önkitöltési időszaka

Hétfőn megkezdődött a népszámlálás május 15-ig tartó első, önkitöltési időszaka, amely alatt az ország lakosai internetes felületen, online tölthetik ki adataikat. A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott „2021-es lakás- és népesség-összeíráson” először van lehetősége a lakosságnak online is kitölteni a kérdőívet, vagyis először nyílik alkalom arra, hogy mindenki saját maga írja be adatait, nemzetiségét, anyanyelvét, vallását. Silvia Pisic, az Országos Statisztikai Intézet (INS) népszámlálásért felelős igazgatója elmondta: kétféle adatlap létezik. Egy „hosszú”, amelyben a lakásra vonatkozó kérdések is szerepelnek – ezt a háztartás egyetlen tagjának, a „családfőnek” kell kitöltenie – és egy „rövid”, amelybe csak a személyes adatokat kell beírni. Az önkitöltéshez a www.recensamantromania.ro honlapon tehát első körben a családból egy valakinek kell regisztrálnia, és megadnia – jelenlévő vagy időszakosan távol tartózkodó – lakótársai személyi számait is. Ezután minden bejelölt személy számára külön kérdőív érkezik a megadott e-mailcímre: ezeket aztán mindenkinek ki kell töltenie. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.14)

Koronavírus Romániában: Valamivel több mint kétezer új fertőzést igazoltak hétfőn

A legutóbbi tájékoztatás óta 2087 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 461-gyel többet, mint vasárnap – közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium. Az esetszám több mint 18 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán született, közülük 217-en újrafertőződött betegek, vagyis a felépülésük után több mint hat hónappal kapták el ismét a fertőzést. 20 koronavírussal diagnosztizált személy halálát vették nyilvántartásba, de ebből egy korábban következett be, és csak most került be a statisztikába. A tárca tájékoztatása szerint 10 fertőzött férfi és 10 nő halt meg. Valamennyien más betegségekben is szenvedtek, 15-en oltatlanok voltak. Az öt beoltott áldozat 50 éven felüli volt. Ezzel 64 381-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.14)

Andrei Demeny