HA’ARETZ: În România, ministrul israelian de Externe condamnă invadarea „nejustificată” a Ucrainei de către Rusia

Într-un turneu în țări învecinate cu Ucraina, cu ocazia unei vizite la granița dintre România și Ucraina, ministrul de Externe al Israelului condamnă invazia „nejustificată” și spune că Israelul are „datoria morală” de a primi mai mulți refugiați

Ministrul de Externe Yair Lapid a condamnat, duminică, invadarea „nejustificată” a Ucrainei de către Rusia, într-o vizită în țările vecine, aceasta fiind una dintre cele mai clare critici ale Israelului la adresa Moscovei, de la izbucnirea războiului, în urmă cu două săptămâni.
Lapid a spus că Israelul „cere Rusiei să oprească tirurile și atacurile și să rezolve problemele la masa negocierilor”, în urma unei întâlniri cu omologul său român, Bogdan Aurescu, la București, în cadrul unui turneu diplomatic în România și Slovacia.
Pe fondul unor solicitări suplimentare pentru ca Ierusalimul să medieze între Ucraina și Rusia, Lapid a spus că „Israelul va ajuta pe cât posibil să se ajungă la o soluție pașnică. Lucrăm în deplină coordonare cu aliații noștri, cu SUA și cu partenerii noștri europeni, pentru a încerca să punem capăt acestei tragedii violente cât mai repede posibil.”
Ministrul de Externe al Israelului a mulțumit, de asemenea, guvernului român pentru că „a ajutat Israelul să salveze mai multe vieți”, inclusiv prin transferul în Israel a copiilor evrei dintr-un orfelinat din Odesa.
Vizitând punctul de trecere a frontierei din vama Siret, dintre Ucraina și România, Lapid a spus: „Avem datoria morală de a face parte din efortul internațional de a ajuta refugiații ucraineni să găsească un adăpost cald și un pat în care să doarmă. Datoria noastră este nu numai să fim buni evrei, ci oameni buni”.
„Israelul are 9 milioane de locuitori, iar identitatea noastră evreiască nu va fi afectată de alte câteva mii de refugiați”, a adăugat Lapid, „dar în mod clar nu putem primi zeci de mii de refugiați neevrei… Guvernul va găsi echilibrul potrivit. Aceasta este treaba noastră.”
Lapid s-a întâlnit și cu premierul român Nicolae Ciucă. Cei doi au discutat despre situația refugiaților de la graniță și despre ajutorul umanitar al Israelului și al României. Ministrul Lapid i-a mulțumit premierului Ciucă pentru asistența și cooperarea strânsă cu oficialii Ministerului de Externe din România, lăudând relația dintre cele două țări, care era deja bună, dar s-a consolidat în vreme de criză și pare să se transforme într-un adevărat parteneriat.
Luni, Lapid se va îndrepta spre capitala Slovaciei, Bratislava, pentru o întâlnire cu președintele Zuzana Caputova și cu ministrul de Externe Ivan Korcok.
La începutul săptămânii, Lapid s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, la Riga, capitala Letoniei, pentru a discuta despre războiul din Ucraina și despre acordul nuclear iranian în curs de elaborare. Potrivit unor surse, Lapid l-a informat pe secretarul de stat al SUA cu privire la runda de întâlniri și convorbiri telefonice care a avut loc la începutul săptămânii între premierul israelian Naftali Bennett și atât președintele rus Vladimir Putin, cât și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
La întâlnirea sa cu Blinken, Lapid a criticat acțiunile Rusiei în Ucraina, adăugând că, în timp ce Israelul ajută la efortul de mediere, „Am condamnat invazia rusă, și încă o condamnăm… iar Israelul este un partener în efortul global de a ne asigura că acest război va fi și trebuie oprit.”
SUA au cerut Israelului să condamne public Rusia, iar Administrația Biden a căutat să facă publică declarația lui Lapid.

HA’ARETZ (Israel), 13 martie 2022 – Autor: Jonathan Lis

Traducerea: Cristina Zaharia