La mulți ani, dirijorului Cristian Măcelaru!

Astăzi, 15 martie 2022, în zi aniversară, ne face plăcere să îl sărbătorim pe Cristian Măcelaru, dirijorul român al cărui nume este legat de mari instituții precum WDR Sinfonieorchester Köln (al cărei director muzical este din anul 2019), sau Festivalul de muzică contemporană Cabrillo (al cărui director muzical este, de asemenea, din 2017), a primit Solti Emerging Conductor Award, un premiu prestigios acordat tinerilor dirijori, și apoi Solti Conducting Award.

Este născut la Timișoara și a studiat în Statele Unite unde a dirijat cele mai mari orchestre: Chicago Symphony Orchestra, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Cleveland Orchestra și menține o relație strânsă cu Philadelphia Orchestra, pe care a dirijat-o de peste o sută cincizeci de ori.

În urmă cu doar câteva zile, dirijorul român a urcat pe scena Palatului Artelor BOZAR din Bruxelles, la pupitrul Orchestrei Naționale a Franței. O seară memorabilă ce s-a încheiat cu ovații îndelungi și aplauze entuziaste ale unui public foarte numeros, o seară ce ne-a amintit de Festivalul Europalia România, ocazie cu care Cristian Măcelaru a dirijat Orchestra Națională a Belgiei. Concertul din 11 martie 2022, a deschis oficial prestigiosul Klarafestival și a început cu Imnul compozitorului ucrainean Valentin Silvestrov, în semn de susținere a poporului Ucrainean.

„La 1 Decembrie 2019, de Ziua Națională a României, cultura română a umplut încăperile celui mai important spațiu cultural din inima Europei, Palatul BOZAR, capodoperă a marelui arhitect Victor Horta. Muzica lui George Enescu a vibrat în fiecare colț al splendidei clădiri ce găzduia aproape 300 de lucrări, fotografii și obiecte aparținând lui Brâncuși, iar pe scena celebrei săli „Henry Le Bœuf” concerta atunci Orchestra Națională a Belgiei, la pupitrul căreia se afla, pentru prima oară, dirijorul român Cristian Măcelaru. Astfel de momente sunt greu de repetat, dar cred că avem o șansă să mai trăim intensitatea unor asfel de evenimente, atâta timp cât avem oameni de cultură de o certă și incontestabilă valoare, la nivel european și mondial. În seara de 11 martie 2022, am fost parte a unui concert extraordinar și mă bucur că acum, în vremuri excepționale, Cristian Măcelaru a revenit la Bruxelles iar în sală au fost atât de mulți români. ” a declarat după concert doamna Conf. Univ. Dr. Liliana Țuroiu, Coordonatorul General al EUROPALIA România și director ICR Bruxelles.

În Europa, îl regăsim astăzi pe Cristian Măcelaru la pupitrul a numeroase orchestre, ca dirijor invitat, lucrează cu Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, Dresdner Philharmoniker, Gewandhaus Orchestra Leipzig, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin sau BBC Symphony Orchestra. În ianuarie 2019, a dirijat Orchestra de Tineret a României, care a făcut primul său turneu în Statele Unite. Lui Cristian Măcelaru i s-a propus, în 2021, să preia funcția de director artistic al Festivalului Internațional “ George Enescu”.

RADOR – 15 martie