Deși negocierile cu partea ucraineană sunt dificile, există o oarecare speranță pentru a se ajunge la un compromis (Serghei Lavrov)

Realizator: Nicoleta Turcu – Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, afirmă că deși negocierile cu partea ucraineană sunt dificile există o oarecare speranță pentru a se ajunge la un compromis. El a precizat într-un interviu că a tras această concluzie pe baza aprecierilor membrilor delegației țării sale, dar și ale unora dintre reprezentanții Ucrainei la discuții, inclusiv ale consilierilor președintelui Volodimir Zelenski. Şi liderul de la Kiev a apreciat că pozițiile Rusiei sună ceva mai realist, dar a adăugat că este încă nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei. Corespondentul RRA, la Moscova, Alexandr Beleavschi despre semnalele considerate încurajatoare trimise de ruși.
Reporter: Serghei Lavrov a declarat că agenda negocierilor este cea menționată în repetate rânduri de președintele Vladimir Putin: „Securitatea locuitorilor din Donbas, necesitatea ca Ucraina să nu devină o amenințare permanentă la adresa securității Rusiei şi de a nu se permite ca în Ucraina să renască ideologia neonazistă”. Fără a concretiza, el a menționat că negociatorii sunt aproape de convenirea unor formulări concrete, subliniind că ei trebuie lăsați să lucreze în liniște. Astfel, Serghei Lavrov și-a exprimat cu prudență speranța că atitudinea de lucru, care începe să se manifeste, a se înțelege din partea Kievului, va prevala și se va putea ajunge la consens în problema concretă a neutralității Ucrainei. În ceea ce privește condiția demilitarizării, Rusia – a spus Lavrov – este gata să convină cu Ucraina tipurile de armamente ce nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, de care ea va putea dispune. Lavrov a subliniat că aceasta nu se reduce la neaderarea Ucrainei la NATO, ci vizează și relațiile bilaterale, dând ca exemplu bazele americane antirachete din România și Polonia. Ministrul rus de externe a menționat, de asemenea, necesitatea respectării de către Ucraina a drepturilor etnicilor ruși și ale minorităților în general. Tot astăzi, șeful delegaţiei ruse la negocierile cu Ucraina, Vladimir Medinski, a declarat că acestea decurg dificil, dar Rusia dorește să ajungă cât mai repede la pace și să încheie un acord care să dureze generații./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 martie)