Pesaro va fi capitala italiană a culturii în 2024

Orașul Pesaro va fi capitala culturii italiene pentru 2024, după cum a anunțat ministrul Culturii, Dario Franceschini. Titlul, pe care Pesaro l-a câștigat, învingând alte nouă finaliste – Ascoli Piceno, Chioggia (Ve), Grosseto, Mesagne (Br), Sestri Levante și Tigullio (Ge), Siracuza, Paestum-Alto Cilento (Sa) , Viareggio (Lu) și Vicenza – durează un an și prevede un milion de euro din finanțare publică.
Imediat ce s-a aflat vestea, primarul orașului Pesaro, Matteo Ricci, a anunțat că dedică victoria orașului ucrainean Harkiv, devastat de război. Consilierul pentru Cultură al Regiunii Marche, Giorgia Latini, a declarat, în schimb, că victoria orașului Pesaro este o „mare mândrie”, care „face ca Marche să urce pe cea mai înaltă treaptă”.
Rezultatul, potrivit consilierului, este pus pe seama capacității de a crea un proiect care îmbină natura și cultura, iar speră că va exista o oportunitate de relansare a Regiunii Marche, „pornind de la zonele interne: rețea și planificare integrată vor fi obiectivele strategice ale politicii culturale regionale pentru modernizarea satelor”.
Comentând victoria pe Facebook, primarul din Pesaro a scris că comunitatea orașului este pregătită să profite de marea oportunitate: „Prin cultură învățăm să trăim împreună; mai presus de toate, învățăm că nu suntem singuri pe lume, că există alte popoare și alte tradiții. Învățăm și creștem. Și dorința mea este chiar aceasta. Să facem la Municipiul Pesaro să fie și mai mare și mai deschis, să construim o nouă relație cu spațiul, durabilă și inovatoare, bazată din ce în ce mai mult pe frumusețe și pe cultura de a face lucruri. Spor la treabă pentru Pesaro și cetățenii săi”.
Ministrul Culturii Franceschini, în schimb, după proclamarea victoriei, a revenit asupra deciziei Primăriei din Pesaro de a dedica victoria Ucrainei: „Gestul prin care primarul din Pesaro a dedicat această victorie orașului Harkov este foarte frumos. Într-adevăr, un gest foarte simbolic și foarte puternic. Trebuie să privim în continuare înainte, sperăm ca în 2024 toate acestea să fi rămas cu mult timp în urmă”. Și, apoi, a adăugat: „În fiecare an, această competiție devine mai virtuoasă și de calitate și chiar și cele nouă orașe care nu au câștigat titlul de Capitală Italiană a Culturii 2024 vor putea revendica titlul de finalist, așa cum se întâmplă pentru Premiile Oscar. Să intri în short list și să concurezi până la final este deja un rezultat grozav”, a spus Franceschini. Această competiție „este o poveste frumoasă chiar și în acest moment foarte complicat, în care am întâlnit din nou războiul, care ne impune să reflectăm și să acționăm în toate felurile posibile. Dar să privim cu încredere și speranță la anul 2024”, a concluzionat ministrul Franceschini. https://www.repubblica.it

LA REPUBBLICA (Italia), 16 martie 2022

Traducerea: Oana Avram