Volodimir Zelenski – „Articolul 5 al NATO nu a fost niciodată atât de slab cum este acum”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a reiterat, marţi, apelul privind închiderea spaţiului aerian al Ucrainei, după o noapte în care alarmele de raiduri aeriene au sunat „aproape în întreaga” ţară.

„Fiecare dintre cele peste 800 de rachete ruseşti care au lovit ţara noastră reprezintă un răspuns la o întrebare veche despre NATO – dacă uşile alianţei sunt cu adevărat deschise pentru Ucraina”, a afirmat Zelenski, într-o alocuţiune ţinută din biroul său, marţi după-amiază. „Dacă acestea ar fi fost deschise, dacă (NATO) ar fi fost onestă, nu ar fi trebuit să convingem alianţa, de 20 de zile, să închidă cerul deasupra Ucrainei, să îl închidă în faţa morţii aduse de Forţele Aeriene Ruse. Dar… ei nu ne aud sau nu vor, încă, să ne audă.”

Zelenski a continuat prin a califica drept „slab” Articolul 5 al NATO, principiul apărării colective, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina continuă. „Unele state ale alianţei s-au autointimidat, afirmând că nu pot răspunde. Că nu se pot ciocni cu rachete şi avioane ruseşti în spaţiul aerian al Ucrainei. Din cauză că acest lucru – spun ele – va duce la Al Treilea Război Mondial… Şi ce vor spune dacă Rusia va merge mai departe către Europa, atacând alte ţări? Sunt sigur că acelaşi lucru pe care îl spun Ucrainei. Articolul 5 al Tratatului NATO nu a fost niciodată atât de slab precum este acum. Aceasta este doar părerea noastră”, a spus Volodimir Zelenski./mbrotacel/schelaru

edition.cnn.com – 15 martie