2022. március 17.

Az élelmiszer- és energiaárak hatásait ellensúlyozó intézkedési csomagról tárgyal a kormánykoalíció

A lehetséges megoldások között szerepel az energiaárak befagyasztása, az élelmiszerekre kivetett hozzáadott értékadó eltörlése, valamint az üzemanyag luxusadójának megszüntetése. Ez utóbbi javaslattal kapcsolatban a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) eltérő véleményen van.

Amint arról Alina Stănuţă, a közszolgálati rádió riportere beszámolt, a PSD elnöke, Marcel Ciolacu azt mondta, hogy az üzemanyag luxusadójának az eltörléséről nem tárgyaltak a koalícióban, mindössze elvi felvetések voltak a kérdéssel kapcsolatban. Ciolacu szerint erről csak azután dönthetnek, miután már intézkedtek az energiaárak maximálásáról. A politikus hozzátette, hogy kitart azon véleménye mellett, hogy „megoldást kell találni az üzemanyagra, különösen a jelen helyzetben, amikor azt látjuk, hogy a kőolaj ára mégis csökken”. Ciolacu szerint: „elképzelhető, hogy a szállítmányozók részére eltöröljük a luxusadót és célzottan segítjük a gazdaság azon részét, amelyik támogatásra szorul”.

A PNL elnöke Florin Câţu szerint a luxusadó csökkentése nem vezetne az üzemanyag árának a mérsékléséhez. „Az árakat a piac diktálja, nem pedig az állami vállalatok brutális beavatkozása a magánszektorba. Ha azt akarjuk, hogy egy termék ára csökkenjen, akkor termelékenységi sokkra van szükség, vagy, hogy minél versenyképesebb legyen az illető termék. Ezek a kizárólagos lehetőségek. A többi csak utópia és politikai üzenet, ami nem segít senkin” – mondta a liberálisok vezetője.

A koalíció vezetői mai találkozójukon szeretnének egyezségre jutni a kérdésben. (Radio România Actualităţi)

Rövidesen kezdődik a Gaudeamus Könyvvásár Craiován

A közszolgálati rádió által szervezett könyvvásár március 23-ika és 27-ike között 20-ik alkalommal nyitja meg kapuit az Olt melletti városban.

Az eseményre – mint eddig minden alkalommal – most is a „Marin Sorescu” színház előcsarnokában kerül sor. A könyvvásáron 37 kiadó képviselteti magát, 30 könyvbemutatót tartanak, 60 új kiadvány jelenik meg ebből az alkalomból és a látogatók most is több ezer könyv közül válogathatnak.

A könyvvásár szerdától szombatig naponta 10 és 18 óra, vasárnap 10 és 15 óra között látogatható. (RADOR Hírügynökség)

Kiírták a közbeszerzési pályázatot a kolozsvári metróra

Amint arról a közszolgálati rádió riportere, Alexandru Lancuzov beszámolt a polgármesteri hivatal által kiírt pályázat összértéke 6,6 milliárd lej. A nyertes pályázónak vállalnia kell, hogy valamennyi munkálatot, kezdve a szerkezetépítéstől a metróállomásokon, a sínpályákon át az automatikáig és a biztonsági berendezésekig elvégez. A kolozsvári metró hossza 21 km lesz és 19 állomás fog hozzá tartozni. A beruházást az Országos Helyreállítási Alapból 300 millió euróval fogják támogatni. A metró elkészítésének határideje 8 év. A pályázatokat májusig kell benyújtaniuk az érdekelt cégeknek. (Radio România Actualităţi)

Ismét nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 4033 új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak, 120-szal többet, mint tegnap 35 699 teszt elvégzése során. Az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint a halálos áldozatok száma 63-mal nőtt.

Jelenleg 3287 beteget ápolnak kórházban, 107-tel kevesebbet mint tegnap, az intenzív osztályokon pedig 502 személy van, 14-gyel kevesebb mint tegnap. A kórházban ápoltak közül 210 kiskorú, 9-cel több mint tegnap, az intenzív osztályon pedig továbbra is 4 kiskorút látnak el. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin, RADOR