EUROPA LIBERĂ: Klaus Iohannis: „Dorim să reducem presiunea asupra Republicii Moldova”

Președinții României, Klaus Iohannis, și cel al Moldovei, Maia Sandu, s-au întâlnit miercuri, după-amiază, la Chișinău unde au discutat pe tema refugiaților din Ucraina și a cererii de aderare la UE a Moldovei.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă au fost primiți, la Chişinău, de preşedintele şi premierul Republicii Moldova, Maia Sandu şi Natalia Gavriliţă. Din delegație a făcut parte și ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Convorbirile s-au centrat asupra consecințelor agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

România este alături de Republica Moldova și de toți cetățenii săi, așa cum a fost mereu! Pe noi puteți să contați! Și pe lângă România, alături de dumneavoastră se află, solidar, toate statele comunității noastre europene și euroatlantice”, a declarat președintele Klaus Iohannis la finalul întâlnirii.

Iohannis a subliniat că, de la începutul conflictului, România a alocat Republicii Moldova asistență umanitară consistentă – combustibil, resurse energetice, transporturi cu materiale de primă necesitate pentru a fi puse la dispoziția refugiaților ajunși aici în Republica Moldova.

Dorim ca aceste demersuri să contribuie la reducerea presiunii asupra Republicii Moldova”, a mai arătat președintele. Klaus Iohannis a subliniat că România se va concentra pe suplimentarea cât mai urgent posibil a asistenței financiare și tehnice, inclusiv în gestionarea fluxului masiv de refugiați din Ucraina.

Ceea ce se întâmplă în Ucraina este îngrozitor. Acţiunile militare au destabilizat întreaga regiune, iar provocările cauzate de acest război pun presiune şi pe Republica Moldova. Avem nevoie de sprijinul prietenilor noştri şi partenerilor noştri pentru a le depăşi„, a declarat Maia Sandu, după întrevederea cu preşedintele Klaus Iohannis.

Asistăm la o adevărată dramă umană„, a mai arătat președinta Moldovei, Maia Sandu, Ea a precizat că peste 340.000 de persoane au trecut granița cu Ucraina, 100.000 de refugiaţi rămânând peste Prut.

La discuții, au mai fost abordată tema securității energetice a Republicii Moldova și despre cererile de aderare la Uniunea Europeană înaintate de Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

Noi știm din propria noastră experiență că drumul către integrarea europeană nu este deloc ușor. Dar fiecare drum, oricât de lung și greu ar fi, începe cu un pas: de partea Republicii Moldova, acest pas a fost făcut prin semnarea și înaintarea solicitării de aderare”, a mai arătat Klaus Iohannis.

73 de transporturi rutiere și 11 feroviare au fost realizate în ultima săptămână pentru preluarea refugiaților din Moldova către România. Miercuri, un convoi umanitar cu 55 de tone de produse alimentare și alte produse destinate refugiaților ucraineni din Republica Moldova a sosit la Chișinău, printr-un transport asigurat de Inspectoratul General român pentru Situații de Urgență.

Articol de Oana Despa

https://romania.europalibera.org/a/intalnirea-iohannis-maia/31756508.html

EUROPA LIBERĂ, 16 martie 2022