Republica Moldova poate conta pe sprijinul României, pentru a gestiona criza refugiaţilor din Ucraina şi în procesul de integrare europeană

Republica Moldova poate conta pe sprijinul României, pentru a gestiona criza refugiaţilor din Ucraina, dar şi în procesul de integrare europeană – este concluzia convorbirilor de la Chişinău dintre preşedinţii celor două ţări, Maia Sandu şi Klaus Iohannis. Cu o sinteză a discuţiilor, colega noastră, Cristina Păpuşoi, relatează de la Radio Chişinău.
Corespondenţă din Chişinău – Reporter: Cristina Popuşoi – Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre suplimentarea asistenței financiare și tehnice pentru fluxul masiv de refugiați din Ucraina. Totodată, Klaus Iohannis a spus că România și Republica Moldova, ca vecini ai Ucrainei, trebuie să ia toate măsurile pentru a face față actualei situații de criză.
Klaus Iohannis: România este alături de Republica Moldova și de toți cetățenii săi, aşa cum a fost mereu. Pe noi puteți să contați! Ne vom concentra pe suplimentarea cât mai urgent posibil a asistenţei financiare şi tehnice, inclusiv în gestionarea fluxului masiv de refugiaţi din Ucraina.
Reporter: Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit României pentru sprijinul oferit în perioadele complicate atât în gestionarea crizei refugiaților, cât şi în perioada crizei energetice. Maia Sandu a mai spus că mizează pe ajutorul României în procesul de acceptare a cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Şefa statului îşi doreşte acces pentru produsele moldovene pe piața europeană.
Maia Sandu: Solicităm sprijinul României pentru deschiderea piețelor europene pentru toate categoriile de produse moldovenești care nu mai pot intra pe piaţa ucraineană, rusă sau belarusă din cauza războiului din Ucraina.
Reporter: În vizita oficială la Chişinău, preşedintele Klaus Iohannis a fost însoţit de premierul Nicolae Ciucă și ministrul de externe Bogdan Aurescu.
Realizator: Radio Chişinău mai transmite că de ieri Republica Moldova şi Ucraina au fost conectate la reţeaua europeană de energie electrică. Înainte de invazia rusească în Ucraina, cele două ţări erau legate la reţeaua de energie a Rusiei. Autorităţile de la Chişinău vorbesc despre un pas uriaş în direcţia garantării securităţii energetice a Moldovei. Şi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a scris, pe Twitter, că Ucraina a devenit membră a Uniunii Energetice Europene. Acesta este primul pas în procesul de aderare a celor două state la piaţa energetică europeană.#HUN/denisse

RRA – 17 martie