2022. március 18

KidsUkraine applikáció a szüleik nélkül Romániába érkezett ukrán gyermekek helyzetének kezelésére

A Családügyi és esélyegyenlőségi minisztérium, az UNICEF közreműködésével, létre hozta a KidsUkraine applikációt a szüleik nélkül Romániába érkezett ukrán gyermekek helyzetének kezelésére. Gabriela Firea tárcavezető szerint az applikáció valós idejű tájékoztatást nyújt, többek között arról, hogy országszerte milyen férőhelyek állnak rendelkezésre az ukrán gyermekek elszállásolására, valamint azokról a szociális szolgáltatásokról, amelyekre ezeknek a gyermekeknek szüksége van. Az applikáció hozzáférhetőséget biztosit az ország összes szociális segélyezési és gyermekvédelmi főigazgatóságnak. Minden megye képviselője feltölti az applikációt friss adatokkal és ezen információk alapján naprakész jelentések készülnek a megyék és Bukarest szintjén elfoglalt és elérhető helyek számáról. Az ukrajnai humanitárius válság kezdete óta 528 gyermek érkezett kísérő nélkül Romániába, közülük 225-en még mindig a romániai központokban vannak. Ugyanakkor az UNICEF a Családügyi Minisztériummal együttműködve a Blue Dot nevű központokon keresztül – amelyek már működnek Máramarossziget és Szeretvásár (Siret) határátkelőknél – helyiségeket biztosit anyáknak és kisgyermekeiknek, illetve pszihológiai terápiát, egészséggel és táplákozással kapcsolatos felvilágositást.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.18)

A Romániába érkező ukránok hozzávetőleg 20%-a közép- és hosszú távon az országban marad

A Romániába érkező ukránok hozzávetőleg 20%-a közép- és hosszú távon az országban marad, a World Vision Románia civil szervezet becslése szerint, amely várhatóan 200 000 anyának és gyermeknek nyújt segítséget, akik nagyrésze legalább egy ideig az országban marad. A szervezet képviselői szerint egyre többen döntenek Románia mellett, hiszen nincs hozzátartozójuk, sem anyagi forrásuk ahhoz, hogy más államokba eljussanak, és ezeket az embereket integrálni kell majd. Az élelmiszer-, higiéniai termékeken és más szükséges kellékeken kívül a gyermekeknek biztositani kell társadalmi-oktatási tevékenységeket és pszichológiai tanácsadó-szolgáltatásokat is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.18)

A Román Vöröskereszt a harmadik humanitárius segélykonvojt küldi Csernyivcibe

A Román Vöröskereszt csütörtök este bejelentette, hogy a harmadik humanitárius segélykonvojt küldi Csernyivcibe. A több megyéből elindult öt teherautó 120 tonna tartós élelmiszert, higiéniai termékeket, elszállásoláshoz szükséges anyagokat és gyógyszereket szállít. A teherautók a szeretvásári határátkelőnél találkoznak, majd együtt folytatják útjukat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.18)

A Romániába érkező ukrán menekültek száma megközelíti a félmilliót

A mindössze három hét alatt Romániába érkező ukrán menekültek száma megközelíti a félmilliót. Jelenleg 80 ezren maradtak az ország területén, ebből 32 ezren kiskorúak, a szálláshelyek kihasználtsága pedig megközelíti a 70%-ot. Egyre több cég kínál munkát az orosz katonai agresszió elől menekülőknek.
Időközben az Európai Bizottság úgy döntött, hogy külön forrásokat bocsát Románia rendelkezésére a nagyszámú menekültek gondviselésére. Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős európai biztos szerint segíteni kell a szociális szolgáltatásokat az ukrán menekültek társadalmi integrációjáért tett erőfeszitéseikben. „Meg kell nézni, hogyan tudjuk támogatni az állami foglalkoztatási szolgálatokat, mert nem voltak felkészülve ekkora létszám fogadására, mi több, nyelvi problémák is adódnak. Ezekre oda kell figyelnünk”, fűzte hozzá Nicolas Schmit. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.18)

Rozália Gănciulescu