Pedro Sánchez și președintele României convin asupra urgenței de a se acționa pe piață, pentru scăderea prețului energiei electrice

Președintele Guvernului (premierul), Pedro Sánchez, a călătorit în România, în turneul efectuat pentru a se întâlni cu mai mulți parteneri din Uniunea Europeană și a găsi soluții la prețul ridicat al energiei electrice, înaintea Consiliului European din 24 și 25 martie.

Sánchez s-a întâlnit cu premierul României, Nicolae Ciucă, cu care a discutat despre războiul din Ucraina, situația umanitară, solidaritatea țărilor europene în primirea refugiaților, ca și despre Moldova, țară care are nevoie de sprijin pentru a face față primirii masive de refugiați.

Cu președintele țării, Klaus Iohannis, cu care premierul spaniol se va întâlni din nou la următoarea ședință a Consiliului, de săptămâna viitoare, Sánchez a împărtășit chestiuni de pe agenda europeană și a susținut „o întâlnire productivă pentru a pregăti temeinic această reuniune”.

Premierul, în cadrul discursului său, alături de președintele României, a subliniat: „Remarcăm cu satisfacție că, încetul cu încetul, propunerile noastre de limitare a prețului energiei sunt primite mai favorabil”.

Din septembrie 2021, guvernul Spaniei a susținut necesitatea de a se acționa asupra originii problemei prețurilor ridicate pe actuala piață a energiei, separând prețul gazului de cel al energiei electrice, pe lângă realizarea de achiziții comune, diversificarea ofertei și angajamentul pentru energiile regenerabile.

Guvernele Spaniei și României sunt de acord că UE trebuie să ia măsuri urgente, la nivel european, pentru a decupla prețurile gazelor și energiei electrice și, astfel, a scădea factura la energie electrică pentru consumatori, familii, companii, IMM-uri și industria europeană. De altfel, au prezentat un „non-paper” în decembrie 2021, împreună cu Franța, Italia, Portugalia și Grecia, în care au propus revizuirea piețelor pentru a le adapta la prezența mai mare a energiilor regenerabile în mixul de producție, astfel încât consumatorii să simtă beneficiile.

„Cred că suntem cu toții de acord că este necesar să se reducă acest „efect de contagiune” pe care prețul gazului îl are asupra prețului energiei electrice, în ansamblu”, a subliniat premierul Sánchez.

Angajament european față de ucrainenii care fug de război

O altă problemă abordată de Spania și România, în ziua în care se împlinesc trei săptămâni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a fost cea reprezentată de cele trei milioane de refugiați pe care i-a provocat deja invazia lui Putin. România, vecină cu Ucraina, este afectată de sosirea refugiaților. Din acest motiv, Sánchez a lăudat „eforturile acestei țări de a-i primi pe cei care fug de război”.

Spania, ca și alte țări europene, a lansat imediat un amplu plan de primire pentru ucrainenii care fug de război. Țara noastră a înființat deja trei centre pentru refugiați la Madrid, Barcelona și Alicante și urmează să trimită un nou pachet de ajutor umanitar de 23 de milioane de euro, cel mai mare transport efectuat vreodată într-o țară.

Pedro Sánchez a subliniat necesitatea ca țările democratice să lucreze împreună: „Toți cei din Europa trebuie să continuăm să ne arătăm uniți împotriva agresorului. Unitatea noastră este fundamentul puterii noastre.”

În ceea ce privește agenda internațională, președintele României i-a transmis lui Sánchez dorința ca următorul summit NATO de la Madrid, care va avea loc pe 29 și 30 iunie, la care va fi analizat noul cadru strategic și nevoia de apărare a flancului estic, să fie un succes.

În ceea ce privește relațiile bilaterale, Sánchez și Iohannis au convenit să organizeze un summit bilateral între Spania și România, în 2022, pentru a consolida și mai mult frăția dintre cele două societăți. În acest sens, premierul a transmis un mesaj de recunoaștere și recunoștință celor peste un milion de români care trăiesc în Spania, pentru integritatea, munca și „contribuția lor la conviețuirea, prosperitatea și dezvoltarea economică a Spaniei” .

https://www.lacerca.com/noticias/espana/pedro-sanchez-presidente-rumania-coinciden-bajar-precio-electricidad-600522-1.html

Traducerea: Cristina Zaharia