de Răzvan Moceanu

Vineri, 18 martie, compozitorul, pianistul și interpretul Horia Moculescu împlineşte 85 de ani.

Horia Moculescu s-a născut la 18 martie 1937, la Râmnicu-Vâlcea, mama sa fiind Nidia Copetti, de origine italiană (fiica antreprenorului şi arhitectului italian Antonio Copetti, care se stabilise la Râmnicu Vâlcea în anul 1898) , care a murit când Horia avea 11 ani, iar tatăl – Nicolae Moculescu – a fost ofiţer în armata română interbelică.

În copilărie a luat lecţii de acordeon, pe un instrument muzical trimis de tatăl său, de pe front, în 1943. Remarcabil este faptul că a învățat singur să cânte la acest instrument.

A făcut şcoala primară în oraşul natal, apoi a urmat cursurile medii la Turda, la Liceul de Băieți, actualul Colegiu Național ”Mihai Viteazul”, unde s-a remarcat prin talentul cu care interpreta piese de muzică ușoară la pian și la acordeon, având norocul de a învăța să studieze cu profesori foarte buni.

Din cauza originilor italiene, după mamă, şi din cauză că tatăl său fusese ofițer în armata română interbelică, Moculescu nu s-a putut înscrie la cursurile universitare ale Conservatorului din București.

Astfel, a urmat cursurile Facultății de Mine din Petroșani, unde a cântat cu orchestra facultății.

De aici înainte se va dedica exclusiv muzicii, cântând, mai întâi, ca pianist în București și pe litoralul Mării Negre, iar mai apoi compunând melodii de muzică ușoară.

Din 1961, este pianist-corepetitor la Teatrul de estradă din Deva, bazându-se pe lecţiile private de pian din copilărie, apoi devine artist liber-profesionist (şef de formaţie, solist vocal).

Între anii 1963–1979, are o orchestră proprie cu care începe să desfășoare activitatea de concerte, turnee în țară și peste hotare.

A oferit cu formaţia sa seri legendare la restaurantele “Ambasador” din Bucureşti (unde a avut-o invitată şi pe celebra bulgăroaică Lili Ivanova, pe atunci la începutul carierei), “Modern” (până în 1974) şi “Marea Neagră” din Mamaia.

A realizat cu trupa sa numeroase turnee în Canada (de 10 ori), SUA (de 7 ori), Bulgaria (4), URSS (3), Suedia (2), Israel, Danemarca, Cehoslovacia, RFG, Italia.

În anul 1965 compune prima piesă înregistrată în Radio, „Trompetistul îndrăgostit”, iar în 1973 scrie piesa ”Salcia”, sau „De-ai fi tu salcie la mal”, interpretată mai întâi de Mihaela Mihai, iar mai târziu, de regretata Angela Ciochină.

Însă cea mai dragă compoziţie a sa îi este „Fântânile albastre”, poate şi pentru faptul că George Nicolescu, cel căruia i-a încredinţat-o, nu era agreat de Elena Ceauşescu: „Era orb şi-l considera handicapat”.

Consideră că cea mai bună compoziţie a sa este melodia pe care o cântă Corina Chiriac, „Inima ta”, fiindcă este mai elaborată, este de inspirație folclorică.

A urmat o carieră componistică cu peste 500 de melodii, colaborând cu cei mai talentați interpreți români: Margareta Pâslaru (”Balanța inimii”, ”Ce bine e să știi să citești”, ”Azi nu voi putea dormi”, ”Cere-mi”, ”Cine știe”, ”La mulți ani”, ”Până ieri”), Mihaela Mihai (”Salcia”, ”Revederea”), Marina Voica (”Dor”), Aurelian Andreescu (”Cântec de leagăn”), Adrian Daminescu (”Ascultă-ți copiii care plâng”, ”E numai un joc”), Gabriel Cotabiță (”Prima iubire și ultima”), Corina Chiriac (”Păi de ce?”,”Fir de busuioc”, ”Pentru tot ce-a fost”, ”Să nu mă întrebi”, ”Pe tine n-am să te pot uita niciodată”), Mirabela Dauer (”Nu mai vreau”).

Dintre piesele pe care și le-a interpretat singur amintim: ”Singurătatea mea”, ”Primăverii n-ai ce-i face”, ”Nu mă vei uita”, ”Rugă”, ”Chemarea dragostei”. Printre cele cântate în duet se numără: cele cântate cu Corina Chiriac (”Eu și tu”, ”Nopți la rând”, ”Și ieri, și azi, și mâine”) sau cu Sergiu Zagardan (”Dintr-o zi”, ”Cântece adunate”).

A compus și binecunoscuta melodie ”Anul 2000”, melodie cântată înainte de 1990 de corurile de copii, care a fost preluată recent de Guess Who, fiindu-i schimbat ritmul de muzică ușoară cu unul de hip-hop și titlul – ”Locul potrivit”. Noua variantă a avut succes la radio și în cluburi.

Horia Moculescu are la activ o bogată discografie, din care amintim ”Norma Mia; Cosi Pallida; Madame; Ciao” (1962), ”Al III-lea Festival De Muzică Ușoară Românească Mamaia — August 1965” (1965), ”Salcia” (1976) și compilația ”The Best Romanian Music” (2005).

A scris, de asemenea, muzică de film pentru lung-metrajele ”Mireasma ploilor târzii” (1984), ”Vară sentimentală” (1986), ”Primăvara bobocilor” (1987), ”Maria și marea” (1988), ”Secretul armei… secrete” (1988), ”Miss Litoral” (1991) și serialul de televiziune ”Pistruiatul” (1973).

Toate melodiile pe care le-a scris înainte de Revoluţia din 1989, au fost înregistrate la Radio o performanță destul de rară pentru acele timpuri.

Între anii 2009-2013, a realizat la Televiziunea națională emisiunea ”Atenție, se cântă!”.

Din anul 1973, este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR).

A publicat cartea „Doar atât mi-am amintit”, în 2011, la Editura KULLUSYS.

Pentru bogata sa activitate profesională a fost recompensat cu peste 200 de premii, titluri şi distincţii.

În anul 1972 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia unde pentru melodia „A fost odată ca-n povești” obține mențiune, iar în 1973 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia unde pentru melodia „Cântec”  obține, de asemenea, mențiune.

În anul 1975 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia unde pentru melodia „Dacă vrei dragostea mea”, obține mențiune, iar în anul 1976, participă la Mamaia cu melodia „Părinții mei”, care obține Premiul al III-lea.

În anul 1978 primește Premiul Uniunii Compozitorilor și muzicologilor din R.S.R. pentru melodiile „Continuitatea” și „Jocul joc”.

În 1981 participă la Festivalul național de la Dresda unde pentru melodia „De-ai fi tu salcie la mal” obține Premiul al III-lea.

În anul 1983 participă la Concursul Melodii ’82 unde pentru melodia „Primăverii n-ai ce face” obține Premiul organizatorilor, iar pentru melodia „Să nu mă întrebi” obține premiul juriului. În acelaşi an participă în R.D.G. la Festivalul „8 șlagăre în studio” unde pentru melodia „Inima ta” obține Premiul al II-lea.

În anul 1984 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia unde pentru melodia „Nu te cunosc” obține Premiul al III-lea, şi la Concursul Melodii ’83 unde pentru melodia „Apă și foc” obține Premiul al III-lea, pentru melodia „Fântânile albastre” obține Premiul Juriului  iar pentru melodia „Concurs de dans” obține Premiul I la secțiunea dans.

În anul 1985 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia unde pentru melodiile „Leagănul meu” și „Păi de ce?” obține  trofeul festivalului. În acelaşi an, participă la Concursul Melodii ’84 unde pentru melodia „Un an de dragoste” obține Premiul al III-lea, iar pentru melodia „Astă seară dansăm în familie”, primeşte premiul de popularitate.

În anul 1986 participă la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia unde pentru melodia „Şi ieri, și azi, și mâine” obține premiul special al juriului. În acelaşi an participă la Festivalul Cântecului politic pentru tineret unde pentru melodia „Cântecul pe care-l știu”, primește Premiul C.CE.S.

În anul 1987 participă la Concursul Melodii ’86 unde pentru melodia „Şi ieri, și azi, și mâine”  și „Mai dă-mi o speranță” este laureat.

În anul 1991 participă la Festivalul de muzică ușoară Mamaia unde pentru melodia „Ce mai vrei?” text: Aurel Storin, interpret Gabriel Cotabiță, obține Premiul al III-lea.

În 1992 participă la Festivalul de muzică ușoară Mamaia unde pentru melodia „Dacă lumea ar fi a mea”, text: Aurel Storin, interpret Gabriel Cotabiță obține Premiul al II -lea la secțiunea Primă Audiție.

Din 2007, este Cetăţean de Onoare al oraşului natal, Râmnicu Vâlcea.

A primit Premiul Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru anul 2008.

În anul 2010 participă la Festivalul de muzică ușoară Mamaia unde pentru melodia „Vreau”, text: Roxana Popescu; interpret Alin Ignat, primește premiul Neptun TV, iar

în 2012 participă la Festivalul de muzică ușoară Mamaia unde pentru melodia „Tăcerile de fier”,  text: George Țărnea, interpret: Horia Moculescu, primește Premiul I.

A primit premiul „Compozitorul anului 2012”, acordat de Revista „Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și alături de actrița Alexandra Velniciuc, Premiul APTR 2013 pentru susținerea și promovarea interpretărilor live la Televiziunea Română.

La 3 martie 2017 a primit din partea UCMR premiul la secțiunea Muzică de jazz sau Muzică instrumentală pentru lucrarea “Poate, miniatură pentru pian”, în cadrul festivității Premiilor Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pe anul 2016. Premiile UCMR reprezintă un eveniment anual important al industriei muzicale românești, fiind valorizată cu această ocazie activitatea unora dintre cei mai importanți creatori ai săi, deopotrivă din mediul academic și din cel al muzicii de divertisment.

Prin H.C.L. nr. 90 din 28 martie 2017 s-a conferit titlul de „Cetăţean de onoare” al Municipiului Focşani compozitorului Horia Moculescu personalitate cu recunoaştere naţională în domeniul muzical artistic, care a contribuit la o buna imagine a Municipiului Focşani pe plan naţional.

Moculescu a fost căsătorit de patru ori şi are doi copii.