Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

Новини українською мовою

1) Persoanele cu dizabilități, însoțite sau neînsoțite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intră în România, pot beneficia, la cerere, de serviciile sociale acordate în toate tipurile de centre rezidenţiale pentru persoane adulte cu handicap, respectiv locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, centre de abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă sau în centre respiro/centre de criză. Dacă la intrarea în România persoanele cu dizabilități declară, individual sau prin intermediul însoțitorului, că rămân în România, ele pot fi preluate, la cerere, în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru a beneficia de serviciile acordate în cadrul centrelor pentru persoane adulte cu handicap. Persoanele adulte cu dizabilități care nu dețin documente de identitate valabile vor fi comunicate Inspectoratului General pentru Imigrări pentru stabilirea regimului juridic, concomitent cu preluarea lor, la cerere, de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru acordarea serviciilor menționate anterior.

2) Persoanele refugiate care se află în Chișinău, dar care nu sunt cazate în centrele de plasament, pot solicita pachete cu produse alimentare și nealimentare, respectând următorii pași: Telefonați la 0800 800 11 Linia Verde și comunicați lista de lucruri/produse necesare; colegii de la Linia Verde vor direcționa cererea refugiatului echipei de voluntari, care va pregăti pachetul cu toate produsele listate; persoana refugiată va primi un sms pe numărul său de telefon care va conține un cod unic și adresa centrului de colectare la care să vină pentru a ridica coletul; la centrul de colectare este obligatoriu să prezinte un act de identitate al refugiatului (de obicei, pașaportul) și codul unic primit prin sms.

3) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

RADOR – 19 martie