Preşedintele Zelenski a cerut autorităţilor elveţiene să acţioneze împotriva oligarhilor ruși

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă autorităţilor elveţiene să ia măsuri împotriva oligarhilor ruși, despre care a spus că ajută la continuarea războiului țării din siguranța oferită de „frumoasele orașe elvețiene”.

Într-o discurs către mii de persoane care au participat la un protest împotriva războiului la Berna, dl Zelenski a mulțumit Elveției pentru sprijinul acordat de când Rusia a lansat invazia din Ucraina, dar a vorbit și despre sectorul financiar elvețian. „Băncile voastre sunt locurile unde se află banii oamenilor care au declanșat acest război. Este dureros. Aceasta este și o luptă împotriva răului, conturile lor să fie blocate. Şi asta ar fi o luptă și puteți face asta”, a spus el prin intermediul unui traducător.

„Ucrainenii simt ce este atunci când orașele sunt distruse. Sunt distruse la ordinul oamenilor care locuiesc în Europa, în orașele frumoase elvețiene, care se bucură de proprietăţile lor în orașele voastre. Ar fi foarte bine să le anulaţi acest privilegiu”.

Elveția neutră, care nu este membră a Uniunii Europene, a adoptat pe deplin sancțiunile UE împotriva persoanelor și entităților rusești, inclusiv prin ordine de blocare a averilor acestora în băncile elvețiene. Băncile elveţiene dețin până la 213 miliarde de dolari din averea totală a Rusiei, estimează asociația industriei financiare a țării. Dl Zelenski a a vorbit şi despre companiile din Elveția care continuă să funcționeze în Rusia./opopescu/cpodea

REUTERS – 19 martie