Vestul Ucrainei încearcă să ducă o viaţă normală

Vestul Ucrainei, în mare parte ferit de atacurile ruseşti, încearcă să ducă o viaţă normală, chiar dacă bombardamentele pot avea loc în orice clipă. Trimisul nostru, Ilie Pintea, a ajuns la Ivano-Frankivsk, aflat la jumătatea distanţei dintre Cernăuţi şi Lviv, iar primarul oraşului i-a spus că economia locală încă funcţionează.
Reporter: Ivano-Frankivsk are peste 250.000 de locuitori şi este centrul administrativ al unei regiuni întinse. În oraş, oamenii se plimbau pe străzi, muncitorii continuau să lucreze la ridicarea unui bloc, iar copiii se jucau în parca, dar aparenţa aceasta de normalitate e înreruptă de baricadele ridicate lângă instituţiile publice şi de alarmele aeriene. Chiar dacă oraşul a fost printre primele bombardate după începerea războiului, oamenii încearcă să trăiască o viaţă normală, iar şcolile şi agenţii economici încep să-şi reia activitatea. Primarul oraşului Ivano-Frankivsk, Ruslan Martsinkiv:
Ruslan Martsinkiv: A fost bombardat de trei ori aeroportul din oraș și, din această cauză, credem noi că dacă va fi un atac va fi unul aerian, de genul celor care au mai avut loc în Ivano-Frankivsk, Lviv și în alte zone. Se iau multe măsuri pentru a crea în orașul nostru un climat de liniște și, pe cât se poate, să opunem maximă rezistență inamicului. Astăzi avem în oraș patru universități, trei de stat şi una privată, își desfășoară activitatea în regim online, la fel ca și în școlile profesionale, liceele și gimnaziile. Un lucru ce merită a fi menționat este faptul că numărul copiilor care ajung în Ivano-Frankivsk este din ce în ce mai mare şi se iau măsuri pentru organizarea online a cursurilor pentru ei. În prima săptămână, o mare parte din societăți au fost închise, însă la sfârșitul primei săptămâni de război am avut discuții cu aceste societăți și majoritatea și-au reluat activitatea. 90-95% din economia din Ivano-Frankivsk funcţionează, Din diferite motive, cinci până la şapte la sută din firme nu mai funcţionează. Chiar dacă aceste întreprinderi nu îşi vor relua activitatea, sperăm că celelalte societăţi, care se relochează în Ivano-Frankivsk vor compensa pierderile.
Reporter: Oraşul Ivano-Frankivsk are o importanţă strategică datorită facilităţilor militare existente în zonă, care ar putea fi vizate în cazul unui atac aerian. de altfel, ieri, în timp ce realizam acest interviu, alarmele aeriene au sunat de două ori la interval de câteva ore./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 martie