2022. március 21

Romániába látogat kedden Lengyelország elnöke, Andrzej Duda
Bukarestbe látogat kedden Andrzej Duda, Lengyelország elnöke.
Klaus Iohannis államfő kedden 16 órakor fogadja a Cotroceni-palotában lengyel hivatali kollégáját. A két államfő négyszemközti és hivatalos megbeszélést folytat, majd közös sajtótájékoztatót tart. Andrzej Duda hétfőn Chişinăuban találkozik a Moldovai Köztársaság elnökével, Maia Sanduval. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.21)
Határrendészet: több mint félmillió ukrán állampolgár érkezett Romániába a háború kezdetétől
Az orosz-ukrán háború kezdetétől több mint félmillió ukrán állampolgár érkezett Romániába – közölte hétfőn a határrendészet. A tájékoztatás szerint vasárnap éjfélig 500 747 ukrán polgár érkezett az országba. A vasárnapi nap folyamán 9582-en jöttek, 10,4 százalékkal kevesebben, mint egy nappal korábban. Az Ukrajnával közös határszakasz átkelőinél 4986 ukrán állampolgár jelentkezett belépésre (7,4 százalékkal kevesebben, mint előző napon), a Moldovai Köztársasággal közös átkelőhelyeken pedig 3246-an (9,5 százalékos csökkenés). (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.21)
PNL: rendszeresen ki kell értékelni a miniszterek tevékenységét
A miniszterek tevékenységének kiértékelése nem lehet meglepetés senki számára, rendszeres időközönként meg kell történnie – nyilatkozta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Florin Cîţu ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy a koalíció vezetői hétfőn 13 órakor a tárcavezetők teljesítményét kiértékelő megbeszélésre ültek össze. Cîţu a tanácskozás előtt úgy nyilatkozott, őt magát elsősorban a liberális párti miniszterek tevékenysége foglalkoztatja. ‘Mindenekelőtt az országos helyreállítási tervben vállalt reformok gyakorlatba ültetésére figyelek. Minden minisztert figyelmeztettem, nem fogadom el azt az érvelést, hogy egyik vagy másik reformot az ukrajnai háború miatt ne tudnánk megvalósítani’ – jelentette ki Florin Cîţu. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.21)
2236 új koronavírusos megbetegedés és 12 haláleset az utóbbi 24 órában
A hétfői tájékoztatás szerint 2236 új koronavírusos megbetegedésről és 12 halálesetről érkezett jelentés az utóbbi 24 órában. Egy nap alatt összesen több mint 18 ezer teszt eredményét dolgozták fel; 254-en újrafertőződött betegek – közölte az egészségügyi minisztérium. Az elmúlt 24 órában 12 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés – közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium. Két haláleset korábban következett be. Valamennyien más betegségekben is szenvedtek, 11-en oltatlanok voltak. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.21)