Guvernul pregătește un plan național pentru sprijinirea refugiaților ucraineni

Realizator: Cătălin Gomboş – Comisia Europeană va trimite săptămâna aceasta la București o echipă care să evalueze cheltuielile pe care guvernul le-a avut cu refugiații ucraineni și să stabilească modul de decontare a acestora. Între timp, executivul pregătește un plan național pentru sprijinirea refugiaților care au venit la noi în țară. Până acum sunt peste 80.000 care au decis să rămână cel puțin temporar în România. Ei ar urma să fie ajutaţi de autorități să își găsească un loc de muncă, să aibă acces la asistență medicală, iar copiii la educație. Petruța Obreja relatează.
Reporter: Şase grupuri de lucru vor gestiona problemele refugiaților ucraineni care decid să rămân în țara noastră. Acestea vor avea în atenție zonele nevralgice, cum ar fi educația, sănătatea, accesul pe piața muncii, accesul locativ, sprijinirea persoanelor vulnerabile, mai ales a copiilor, spune consilierul de stat Mădălina Turza. Aceste grupuri vor elabora în cel mai scurt timp un plan de măsuri pe termen mediu și lung care va permite României să intre din luna aprilie în faza a doua de răspuns umanitar.
Mădălina Turza: Faza a doua are legătură cu dezvoltarea serviciilor de calitate și a unei umbrele de protecție efective pe termen mediu și lung pentru refugiații din România. Ei sunt și vor fi beneficiari de protecție temporară.
Reporter: Aproape 80 de mii de cetățeni ucraineni au ales să rămână în România. Dintre aceștia peste 4.000 au aplicat deja pentru azil, spunea purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru. El a precizat că primele cereri de decontare a cheltuielilor angajate de România până în acest moment au fost deja transmise la Bruxelles.
Dan Cărbunaru: Sunt 30,5 milioane de euro cheltuiți deja de țara noastră potrivit primelor evaluări în gestionarea fluxurilor de refugiați. Structurile costurilor sunt complexe, pentru că nu includ doar cheltuielile de cazare și hrană. Guvernul a decis să asigure transport gratuit pentru refugiații care intră în România. Mulţi dintre ei aleg să iasă din țara noastră fie prin Bulgaria, fie prin Ungaria.
Reporter: Dan Cărbunaru a mai spus că săptămâna viitoare urmează să ajungă la București o echipă a Comisiei Europene care va discuta despre mecanismele de decontare a acestor cheltuieli pe care România le-a făcut până în acest moment.#HUN/ilapadat

 

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 martie)