Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat care este situația operaţională, la începutul zilei de 22 martie

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat care este situația operaţională de pe fronturi, la începutul zilei de marţi, 22 martie. Forțele Armate ale Ucrainei contraatacă și luptă pentru a apăra orașele Ucrainei. Cea de-a 26-a zi de război s-a încheiat cu un contraatac al armatei ucrainene, care a răspuns la atacurile ocupanților ruși în unele zone ale frontului, relatează RBC-Ucraina, cu referire la datele Statului Major General.
La Polessia, inamicul a încercat să intensifice operațiunile ofensive în mai multe direcții, în timpul zilei de luni, dar a suferit pierderi și nu a avut succes să înainteze.
În direcția Siversk, invadatorii ruşi nu au condus operațiuni ofensive intense. Pentru a-şi reface capacitățile ofensive, inamicul a adus unități suplimentare pe teritoriul Ucrainei, în special, un grup tactic de batalion din Divizia 90. Inamicul încearcă să reînnoiască proviziile și să efectueze operaţiuni de recunoaștere.
În direcția Slobojansk, inamicul nu conduce operațiuni ofensive intense, dar blochează parțial oraşul Sumi şi lansează atacuri de artilerie asupra oraşului Harkiv. Unitățile de sprijin ale trupelor de ocupație încearcă să repare tronsonul de cale ferată din orașul Valuiki până în orașul Kupiansk, pentru a îmbunătăți logistica şi aprovizionarea trupelor ucrainene.
În direcțiile Donețk și Luhansk, inamicul continuă să încerce să avanseze și să câștige puncte de sprijin – dar fără succes.
Armata ucraineană a respins 13 atacuri inamice și a distrus 14 tancuri, opt vehicule de luptă de infanterie, două MTLAB-uri, trei sisteme de artilerie și patru vehicule. Unitățile de apărare aeriană au doborât două ținte aeriene inamice. Pierderea personalului inamic s-a ridicat la aproximativ 300 de persoane (pierderile sunt în curs de stabilire). Apărătorii din Mariupol au distrus o barcă de patrulare Raptor și un complex de război electronic Leer-3. În direcția Iujnobujsk, invadatorii au trecut la acțiuni defensive, încercând să restaureze vehiculele blindate avariate. În direcția Mikolaev, în urma unui contraatac al unităților Forțelor Armate ale Ucrainei, inamicul a fost forțat să se retragă pe linii dezavantajate. „Astfel, în timpul zilei de luni, datorită acțiunilor eroice ale apărătorilor noștri, drapelul de stat al Ucrainei a fost ridicat deasupra orașului Makarov, unde inamicul a fost respins”, a precizat Statul Major. Trupele ruse mențin în continuare deschis un coridor terestră cu Crimeea ocupată și blochează accesul Ucrainei la Marea Azov. După ce și-au pierdut potențialul ofensiv, ruşii continuă să se regrupeze și să mute rezervele din adâncurile teritoriului rusesc la granița cu Ucraina.
”Din cauza pierderilor mari iremediabile și de personal (inclusiv la nivel de comandă) în rândul Forțele Armate ale Federației Ruse, a fost suspendată eliberarea planificată a ofițerilor din serviciul militar, a locotenenților și sergenților. Conducerea militaro-politică a Federației Ruse desfășoară activități de propagandă agresivă, care vizează personalul militar al forțelor armate ale Republicii Belarus cu privire la necesitatea unei invazii militare pe teritoriul Ucrainei”, a anunţat Statul Major General.
Aviația inamică continuă să distrugă infrastructura de pe teritoriul Ucrainei şi din regiunile Kiev, Cernihiv, Harkiv şi Doneţk. Invadatorii ruşi continuă să folosească în mod activ rețeaua de aerodromuri din Belarus. În cursul zilei de luni, 21 martie, aviația rusă a pierdut şase drone, un avion și câteva elicoptere./vdraguta/sdm2

(www.rbc.ua – 22 martie)