China respinge apelurile privind excluderea Rusiei din G20

China a afirmat că niciun stat membru al G20 nu are dreptul de a „expulza o altă ţară”, pe fondul informaţiilor conform cărora Statele Unite şi aliaţii occidentali ai acestora evaluează dacă Rusia ar trebui să mai rămână în grupul economiilor majore, după invazia acesteia în Ucraina.

„Rusia este un membru important [al G20]”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, adăugând că Rusia face parte din economiile majore ale lumii, „aduse laolaltă” de G20. Totodată, Wang a spus că G20 trebuie să practice un „multilateralism autentic” şi să „consolideze solidaritatea şi cooperarea”.

Tot miercuri, ambasadoarea Rusiei în Indonezia, Liudmila Vorobieva, a declarat că preşedintele Putin „vrea să participe” la summitul liderilor G20 din Bali, de la sfârşitul acestui an. Vorobieva a adăugat că participarea lui Putin va „depinde de multe, multe lucruri, inclusiv de situaţia COVID, care se îmbunătăţeşte.” Vorobieva a mai spus, la Jakarta, că speră ca guvernul indonezian să nu cedeze în faţa presiunilor îngrozitoare pe care Occidentul le exercită nu doar asupra Indoneziei, ci asupra atât de multor ţări din lume”.

În prezent, Indonezia deţine preşedinţia rotativă a G20. „G20 nu este doar un summit, este un proces. Există mai multe întâlniri găzduite de Indonezia atât online, cât şi offline, iar Rusia participă direct la aceste întâlniri”, a declarat ambasadoarea rusă./mbrotacel/gpodea

edition.cnn.com – 23 martie